ATC 65 is niet meer afhankelijk van aardgas. Wethouder Claudio Bruggink die zowel Sport als Duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, heeft zaterdag symbolisch de gaskraan dicht gedraaid. Hij deed dit samen met Martin Weghorst, voorzitter van ATC 65 en vertegenwoordigers van de bedrijven die hiervoor hebben gezorgd.
Voor ATC'65 betekent dit een grote stap richting CO2-neutraal. In 2017 sprak het nieuwe bestuur van de club de ambitie uit om met de aanpassing van de accommodatie een bijdrage te leveren aan een beter leefbare wereld. Vooral omdat ATC'65 een vereniging is met heel veel jeugdleden.
Bij de realisatie van het nieuwe clubgebouw speelden energiebesparing en duurzaamheid dan ook een belangrijke rol. Door renovatie en een deel nieuwbouw is de afgelopen maanden een duurzaam clubgebouw neergezet waar ATC'65 de komende decennia mee vooruit kan. Wethouder Bruggink feliciteerde ATC'65 met het feit dat het de eerste sportvereniging in Hengelo die van het gas af is en noemde de vereniging een prachtige inspiratie voor andere verenigingen.
De energie voor de verwarming en de realisatie van het tapwater van het complex wordt voortaan met Solarfocus pellet cv-ketels opgewekt. Het branden van pellets (samengeperste houtkorrels) wordt beschouwd als een CO2-neutraal proces. De CO2 die uitgestoten wordt, is dezelfde hoeveelheid als die opgenomen werd door de boom waar de pellets van gemaakt zijn. De CO2 kan nu bovendien weer opgenomen worden door een andere boom, en zo wordt de natuurlijke circulaire in stand gehouden. Dat betekent dat de totale CO2-uitstoot als nul gezien kan worden: er komt geen extra CO2 in de atmosfeer.
Er is ook een revolutionair warmwatersysteem aangelegd voor de douches waarbij geen gebruik meer gemaakt wordt van een drinkwater circulatieleiding. Traditionele drinkwater circulatiesystemen moeten 365 dagen per jaar op temperatuur worden gehouden i.v.m. wetgeving en legionellapreventie. In de nieuwe situatie hoeft dat niet meer waardoor er veel energie kan worden bespaard. Het gaat om een besparing van circa 40%, wat neerkomt op de waarde van circa 5600 m3 gas per jaar.
Het duurzaam maken van de installatie is gerealiseerd door Doornekamp, groothandel in duurzame energietechnieken uit Borne en Loohuis Installatietechnieken uit Hengelo.