De MST-baas heeft Hannelore Gerritsen gevraagd om het verhaal over haar moeder te vertellen op een bijeenkomst met bestuurders van alle Twentse zorginstellingen. De bijeenkomst Twente Beter is eind oktober/begin november en heeft tot doel om de juiste zorg op de juiste plek te bieden.
Bij Thea Gerritsen gebeurde dat niet. Bij een val uit bed liep de Enschedese een zwaar gekneusde rug op, maar het ziekenhuis wilde haar niet houden. Er was ook geen verpleeghuisbed beschikbaar. Vanaf het moment van de val is er zeven dagen in de week 24 uur per dag een familielid bij haar. Dat duurt nu al zeven weken.
Samen met oplossing
,,Sophia de Rooij zei dat het verhaal in de krant haar persoonlijk erg had aangegrepen. Ze vertelde dat ze zelf internist/geriater was voor ze bij MST kwam te werken. Ouderenzorg is haar specialiteit. In het geval van mijn moeder hadden de betrokken instanties samen met een oplossing moeten komen, vond ze , aldus Hannelore Gerritsen.
De bijeenkomst Twente Beter heeft plaats op initiatief van MST. Aanwezig zijn bestuurders van ZGT, thuiszorg- en ouderenzorginstellingen, revalidatiecentra, huisartsen en vrijwilligersorganisaties. Sophia de Rooij kondigde bij haar aantreden bij MST al aan dat ze met Twentse zorgbestuurders om tafel wil.
Het ontbreekt volgens haar aan een gezamenlijke regionale visie op de vergrijzing in Twente en de Achterhoek. De medische zorg is nog niet klaar voor de toekomst, zei de nieuwe topvrouw. Twente Beter moet hieraan bijdragen.
Keuzes maken
MST, ZGT, huisartsen, gemeenten, revalidatiecentra, ouderen- en thuiszorgorganisaties, de Universiteit Twente en Menzis moeten stappen zetten. Welke zorg hoort in het ziekenhuis? Welke elders? En wat kunnen we thuis aan medische zorg bieden? ,,Ik wil andere vormen van organisatie en samenwerking. Maar zijn partijen bereid hierin keuzes te maken? , zei De Rooij hier eerder over.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen