Inzet van het geding is de grafsteen waaronder de ouders van Eileen de Jong uit Enschede begraven liggen. Vader de Jong overleed in het najaar van 2018 en dochter Eileen vroeg steenhouwer Dirk jan Hofhuis uit Enschede om de naam van haar vader in letters van hetzelfde type en dezelfde grootte in de steen te graveren als de naam van haar moeder. Met de toevoeging opa Knor en een vlinder.
Lettertype
Na het overlijden van haar moeder heeft haar vader de grafsteen laten graveren door een bedrijf in Almere. Maar dat weet De Jong nog niet als ze Hofhuis Natuursteen benadert voor de klus. Ze constateert, nadat de steen is teruggeplaatst, dat het lettertype waarin de naam van moeder De Jong op de steen staat, anders is dan het door Hofhuis gebruikte lettertype. En opa Knor en de vlinder staan er ook niet op.
Fout
Het lettertype dat al op de steen stond, zat niet bij ons in de computer. We hebben gekozen voor een type dat nagenoeg hetzelfde was , verklaart steehouwer Hofhuis. De Jong neem er geen genoegen mee. Onder dreiging van een kort geding komt ze met Hofhuis overeen dat hij het opnieuw gaat doen. De klus alsnog toevertrouwen aan het bedrijf in Almere dat de naam van haar moeder in de steen had gegraveerd durfde ze niet, zegt een geëmotioneerde De Jong. Doordat de foute letters er door Hofhuis uit waren geslepen, is de steen dunner en dus brozer geworden. Als het dan mis gaat, wordt het heel moeilijk de schade te verhalen.
Proefdruk
Hofhuis vindt een type letter dat nóg meer lijkt op de letter waarin de naam Van de Jongs moeder is gegraveerd. Hij stuurt dit keer wel een proefdruk, maar De Jong keurt die af. Ik doe dit werk al 60 jaar. Er zijn 1800 verschillende lettertypes met op bijna elk type ook nog varianten. Ik dacht: laat ze het uitzoeken , aldus Hofhuis. Hij plaatst de steen terug op het graf. De opdrachtgeefster achterhaalt vervolgens nog wel de naam van het juiste lettertype en stuurt dat naar de advocaat van de steenhouwer, maar dat bericht bereikt Hofhuis niet.
Proceskosten
Nu mag rechter Bottenberg het zeggen. Ze weet de steenhouwer zo ver te krijgen, dat hij het toch opnieuw wil proberen. Maar door geharrewar over wat dat moet kosten Hofhuis wil 920 euro factureren en De Jong slechts 530 euro betalen wordt er niet geschikt. De rechter wijst Hofhuis er op, dat hij bij een vonnis in zijn nadeel mogelijk duurder uit is, omdat hij dan misschien ook de proceskosten moet betalen. Maar dat kan de steenhouwer niet vermurwen. De uitspraak is op 26 september.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay