Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Tekort aan verpleeghuisbedden in de regio leidt tot schrijnende situaties

432847 930714

Het tekort aan verpleeghuisbedden in de regio leidt regelmatig tot schrijnende situaties bij mensen thuis. Zoals bij Thea Gerritsen (84) uit Enschede. Na een val uit bed kon ze deze zomer in geen enkel verpleeghuis terecht. Familie is al zeven weken continu bij moeder en oma in huis voor de verzorging.

Met een zwaar gekneusde rug kwam Thea Gerritsen op 25 juli binnen bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. MST wilde de patiënte niet houden. Maar revalideren in een verpleeghuis kon evenmin. In Enschede en omgeving was geen bed beschikbaar. Tegen haar zin, nam de familie de alleenwonende mevrouw Gerritsen mee naar huis. Vanaf dat moment is er 24/7 een familielid bij haar. Mijn moeder heeft pijn, is verward en durft s nachts niet alleen te zijn , aldus dochter Hannelore Gerritsen.

Herkenbaar
Dit is een treurig en herkenbaar verhaal , reageert manager Monique Oord van de Zorgschakel Enschede. Deze organisatie regelt voor zes grote verpleeghuisorganisaties (Liberein, Livio, De Posten, Zorggroep Manna, Zorgfederatie Oldenzaal en Zorggroep Sint Maarten) de toewijzing van verpleeghuisbedden voor kort- en langdurig verblijf in Enschede en Noordoost-Twente. Cliëntadviseurs doen hun uiterste best om ouderen zo snel mogelijk bij één van de zorgorganisaties geplaatst te krijgen. Maar we kunnen niet voorkomen dat er enige tijd overheen gaat voor dat lukt.

Actueel
In MST liggen elke maand 15 tot 25 patiënten te wachten op een plek in een tehuis, zegt woordvoerder Selma Hoekstra. Eén patiënt wacht al meer dan dertig dagen. Thea Gerritsen had de pech dat ze kwam te vallen tijdens een hittegolf met temperaturen boven de 40 graden. Die omstandigheden zorgden ervoor dat meer dan het gebruikelijke aantal ouderen medische zorg nodig had. Maar het beddentekort is nog steeds actueel. Deze week stroomt de revalidatie aardig door. Maar het kan best zijn dat we volgende week vijf aanvragen krijgen en dat er maar één bed vrij is.

Complex

De provincie Overijssel is een onderzoek begonnen dat antwoord moet geven op de vraag of sprake is van een structureel capaciteitsprobleem in Overijssel. Aanleiding is de toename van het aantal kwetsbare ouderen door de vergrijzing. Zorginstanties merken al jaren dat steeds meer mensen zorg nodig hebben. Ook is vaker sprake van complexe gezondheidssituaties.

Daar komt de krappe arbeidsmarkt nog bij. Er zijn niet genoeg zorgverleners om iedereen te helpen. De problemen spelen niet alleen in Twente en de Achterhoek. Er is geen regio in het land die er geen last van heeft , zegt Monique Oord.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.