Enschedese clubs die niet meer tegen elkaar wilden voetballen, scheidsrechters die door supporters werden geïntimideerd en teams die door de bond uit de competitie werden gehaald: het Enschedese amateurvoetbal kwam - met name het afgelopen seizoen - regelmatig in het nieuws vanwege incidenten en agressie.
Woensdagavond lieten alle clubs zien afscheid te willen nemen van het recente verleden en het leven te willen beteren. 22 van de 25 Enschedese clubs ondertekenden daarom het manifest Voetballen met plezier, opgezet door onder meer de Federatie Enschede Voetbalverenigingen (FEV), de scheidsrechtersvereniging en voetbalbond KNVB.
Agressie
Het manifest kent twee belangrijke uitgangspunten waar de komende tijd streng op wordt gelet, zegt Gijs Rekers van de FEV. Clubs die het manifest ondertekenen beloven daarmee te zullen optreden tegen opruiende taal langs de lijn en in het veld, daar moeten ze eigen leden echt op aanspreken. Ook willen we een betere opleiding voor clubscheidsrechters, die vaak het slachtoffer zijn van de agressie.
Hoe mooi de ideeën ook zijn, het manifest gaat niet alle problemen oplossen. Dit is echt een project van de lange adem, want het gaat om gedragsverandering. Maar we geloven dat je gedrag kunt aanpakken als je erop blijft hameren. Daarom staat de evaluatie van de twee hoofdpunten de komende tijd ook bij elke vergadering van de FEV op de agenda.
Manifest
Toch zit er wel een smetje op het manifest: niet alle clubs ondertekenden het document. Hoewel Rigtersbleek, Victoria 28 en Achilles Enschede zeggen achter de inhoud te staan, waren ze gisteravond niet aanwezig. Onder meer door oud zeer , waardoor Rigtersbleek en Victoria 28 onlangs ook al uit de FEV stapten. Volgens Rigtersbleek wordt het manifest gepresenteerd door die ons in de afgelopen seizoenen meermaals in de kou hebben laten staan . Rekers is er niet blij mee. Doe niet zo kinderachtig, denk ik dan. Als je met 25 aan een manifest werkt, zijn er altijd partijen die graag een kleinigheid anders zouden willen zien. Maar de deur blijft open staan.
De eerste winst van het manifest is desondanks al geboekt: waar bepaalde verenigingen elkaar onlangs nog meden, willen alle Enschedese clubs nu weer tegen elkaar spelen. Het zou ook gek zijn als je wel zou ondertekenen, maar vervolgens niet tegen elkaar wil spelen. We beginnen met een schone lei.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
1Twente sprak over het manifest op de radio met Gijs Rekers van de FEV. Luister het gesprek hieronder terug.