Hij zag het na een donkere periode voor de Kringloop Enschede net weer een beetje zitten. Eigenaar Willy de Leeuw kreeg het voor elkaar dat hij per maand één of twee ladingen afval in het buitenland kwijt kon. Dat scheelde hem aanzienlijk in de stortingskosten van afval in Enschede. Het bood hem wat lucht. En dan brandt zijn bus uit. Zijn telefoon stond op stil in de nacht van maandag op dinsdag, maar toen hij gistermorgen wakker werd zag hij talrijke gemiste oproepen. Ik wist meteen dat er wat aan de hand was , zegt De Leeuw en wijst naar de zwartgeblakerde restanten van z n bus.
Om 3 uur s nachts brak de brand uit en de brandweer kon niet voorkomen dat de bus volledig werd vernield. Volgens de politie en de brandweer is de brand van binnenuit spontaan ontstaan, er is dus geen sprake van brandstichting , zegt De Leeuw. In het verleden zijn hier wel eens mensen minder leuk vertrokken en zijn auto s van ons bekrast. Maar ik geloof niet dat de bus is aangestoken om mij te raken, ook mede door wat de politie en de brandweer hebben gezegd.
Hij loopt eens om het uitgebrande voertuig heen. Hij raapt een kapotte plastic fles op en ruikt er aan, wellicht in de veronderstelling dat er een brandbaar middel in zat. De bus is total loss en De Leeuw is niet verzekerd. Tegen dit soort calamiteiten met bedrijfsvoertuigen ben ik inderdaad niet verzekerd.
Hard werken
Sinds tien jaar is hij de eigenaar en beheerder van Kringloop Enschede aan de Emmaweg. Een periode van hard werken samen met veel vrijwilligers. Ik heb de voorbije maanden al wel eens gedacht: ik kap ermee. Maar dan denk ik aan al die mensen die me helpen en kan ik het niet over mijn hart verkrijgen te stoppen. Ook al is het geen vetpot en blijft er onder de streep amper iets over , zegt hij. De kosten stijgen jaarlijks. Hij somt op dat hij per jaar enkele tienduizenden euro s aan storingskosten moet voldoen en dan nog de brandstofkosten voor de bus en de twee vrachtwagens, die hakken er ook in. Het is bijna liefdewerk oud papier en dat is op zich niet erg, maar een steuntje in de rug van iemand zou soms best welkom zijn. We ontruimen woningen en zorgen voor de afvoer van onbruikbaar materiaal. Dat zou best gewaardeerd mogen worden door bijvoorbeeld de gemeente.
De Leeuw neemt weer plaats in zijn kantoor. Hij weet even niet meer wat hij moet doen. Ik kan nu niet spontaan weg om spullen op te halen en het is een rompslomp om alles voor elkaar te krijgen. We rijden nu met de vrachtwagen en het andere busje, maar dat is verre van ideaal. We komen echt in de problemen en geld voor een andere bus is er niet. De kas is zo goed als leeg.
Gulle gever
Bezoekers van de kringloop slaan de handen voor de mond als ze De Leeuw bij de uitgebrande bus zien staan. Ze vragen wat er toch is gebeurd. De Leeuw doet zijn verhaal al voor de tiende keer deze dag. De betrokkenheid van de mensen raakt hem zichtbaar. Het is mooi dat mensen met ons meeleven. Begrijp me niet verkeerd, maar we kopen er zo weinig voor. Ik ben meer geholpen met een andere bus. Dat hoeft geen nieuwe te zijn. Er is nu geen geld voor een bus, dus we hopen op een gulle gever of iemand die ons, al dan niet tijdelijk, kan helpen met een andere bus.
De Leeuw beseft dat het wellicht hopen tegen beter weten in is. Hij werpt de handdoek echter niet in de ring. Ik heb wel meer tegenslagen in mijn leven gehad en vervolgens overwonnen. Soms vraag je je af wat een mens kan verdragen, maar we krabbelen uiteindelijk altijd weer op. Dat moet ook nu. Het is maar een bus en er zijn gelukkig geen persoonlijke ongelukken gebeurd, maar het is wel op het slechtst denkbare moment...
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita