Advocate Desirée Greven heeft het waarschijnlijk bij het juiste eind als ze aan het slot van een moeizame en uren durende rechtszaak opmerkt: Volgens mij is het hele dossier veel meer opgeklopt dan ik eruit op kan maken. De Bornse advocate staat oud-Haaksbergenaar Mickael W. (37) bij. De inmiddels op een camping in Brabant wonende W. staat, samen met oud-Enschedeër Marc H. (46) en de in Hannover wonende Umur B. (23), terecht voor de rechtbank in Almelo omdat het Openbaar Ministerie hem verdenkt lid te zijn van een internationaal opererende bende fietsendieven.
Die verdenking verdwijnt meteen na aanvang van de zitting als officier van justitie Karel de Valk aangeeft onvoldoende aanknopingspunten ten aanzien van de duurzame samenwerking te zien. Uiteindelijk eist hij tegen B. tien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk en tegen de twee oud-Tukkers 140 uur werkstraf en drie maand voorwaardelijke celstraf.
LeveranciersDe drie verdachten kwamen in 2017 na de vondst van een groot aantal gestolen fietsen in een achtertuin van een woning aan de Haaksbergerstraat in beeld bij justitie. W. en H. rommelen wat met fietsen en komen op de WhatsApp van Duitser B. voor als leveranciers van zeker vijf in Enschede en Haaksbergen gestolen fietsen.
De Duitser verkocht volgens De Valk op grote schaal gestolen fietsen aan buitenlandse studenten van de universiteit of bracht ze in Duitsland op de markt. Na zijn aanhouding wil B. bij de politie niets zeggen over de fietsen, in zaal E van Almelose rechtbank blijft de voor hen gereserveerde plek leeg. B. blijft liever bij zijn moeder in Hannover, meldt raadsman Richard Hendriksen.
Tientjeswerk Mickael W. is dinsdag bijna een half uur te laat en mist het begin van zijn strafzaak. Hij weet weinig meer van de hele zaak. Geconfronteerd met zijn verklaringen bij de politie zegt hij: Ik kan het niet boven water halen, ik heb teveel andere dingen aan mijn hoofd . W. blijkt huis en haard kwijt te zijn en overleeft op kosten van een goede vriend op een camping waar hij aan het eind van de maand weg moet.
Bij de politie erkende hij dat hij gestolen fietsen verkocht aan de Duitser maar daar draait hij tijdens de zitting omheen. Ik rommelde wat, bouwde fietsen van gevonden of gekregen onderdelen. Het was niet meer dan tientjeswerk. Hij weigert toe te geven dat het meenemen van gevonden fietsen die niet op slot stonden eigenlijk gewoon diefstal is. Zoals de kinderfiets die hij bij de Jumbo wegnam omdat de eigenaresse m vergat op slot te doen.
Kale kip Het verhaal dat Marc H. voor de rechtbank houdt verschilt niet heel veel van dat van W.. Hij erkent dat hij, om zijn uitkering wat aan te vullen, fietsen opknapte en via Marktplaats verkocht. In zijn woning werd ook een hennepplantage gevonden, daar verdiende hij volgens het OM ook aan, zeker 5500 euro. Als ik zoveel had verdiend was ik niet naar Duitslang gegaan , reageert H. op het in zijn ogen belachelijke idee. Hij doelt op een akkefietje bij de oosterburen dat hem uiteindelijk 52 maanden celstraf opleverde. Inmiddels woont hij bij Exodus, een instelling die ex-gedetineerden helpt om er bovenop te komen. Over de ontnemingsvordering zegt H. van een kale kip kun je niet plukken.
De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay