Volgens advocaat John Wessels van Van der Heijden is het maar de vraag of Sanderink zelf de aanstichter is van het juridische slagveld. Want in allerlei mails duiken aanwijzingen op dat ze niet door de Twente zakenman zelf, maar door iemand anders zijn geschreven.
Zo werd een mail ondertekend met de naam Gerard van Sanderink . Een andere mail vermeldde de naam G.J. Sanderink , terwijl zijn voorletters G.P. zijn. En in een andere zeer vertrouwelijke mail stond bij de ondertekening door Sanderink ineens het 06-nummer van Martin Duthler, de door Sanderink aangestelde interim-directeur van DSS. Wessels liet in het midden wie de mails dan wel stuurt.
De laan uit
De advocaat trad maandagmiddag op namens Marcel van der Heijden. Die was commercieel directeur bij Dutch Solar Systems, waar Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten algemeen directeur was. Vlak nadat Van Egten door Sanderink de laan uit werd gestuurd kreeg ook Van der Heijden zijn congé. Op staande voet nog wel. Een eerdere rechtszaak hierover won hij omdat hij door de verkeerde bv was ontslagen: niet door DSS Beheer, maar door DSS BV. En de kantonrechter liet al doorschemeren dat hij het eens was met dat vonnis van zijn collega.
Misdragingen'
De Middelburgse advocaat Jan Boogaard kwam evengoed namens DSS en de afwezige Sanderink met een hele reeks beschuldigingen. Hij trok op gedragen toon met veel klemtonen van leer tegen Van der Heijden, en en passant ook weer tegen Van Egten. Het duo zou zich bij DSS schuldig hebben gemaakt aan zeer ernstige misdragingen", zo ernstig dat Boogaard in zijn 40 jaar als advocaat nog nooit zoiets had meegemaakt. Van der Heijden zou zijn huis hebben laten verbouwen op kosten van DSS, hij zou geld hebben ontvreemd en de hele administratie achterover hebben gedrukt.
Geknoeid
Maar volgens Van der Heijden zijn er logische verklaringen voor al deze gebeurtenissen. Zijn huis zou volgens afspraak met Sanderink modelwoning worden voor geïnteresseerden in de toepassingen van zonne-energie en dus zou DSS een deel van de aanlegkosten op zich nemen. Het ontvreemde geld was de jaarlijkse bonus die hij altijd kreeg. En hij had inderdaad de administratie mee naar huis genomen, maar dat was omdat hij bang was dat er in de chaos na het vertrek van Van Egten mee geknoeid zou worden. Na een paar dagen retourneerde hij het hele pakket.
Prijskaartje
Kantonrechter Van Houten stuurde beide partijen de gang op in de hoop dat er een compromis mogelijk was. Want als u hier niet uit komt gaat het jaren duren , zo voorspelde hij. Hij gaf ook mee dat hij ontslag op staande voet niet terecht vond, maar de arbeidsovereenkomst moet wel worden ontbonden. U kunt zo niet verder , hield hij Van der Heijden voor. Dat daar een prijskaartje aan hangt achtte hij redelijk. Maar daar kwamen de partijen op de gang niet uit. En dus doet de rechter over drie weken uitspraak.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen