Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Komen de oude waaltjes van Harberinksweg in Enschede terug?

432247 alex barends

Moeten de stokoude waaltjes van de Harberinksweg terug? Of is het met het oog op de veiligheid zaak de weg nieuw te bestraten? Op zoek naar een weg met veelbesproken stenen. Het is eeuwig zonde.

Geen commentaar! Op het app-verzoek of hij wil terugbellen volgt een onverbiddelijk antwoord van Jeroen Groothuis. Het plan is om even langs te gaan bij het gelijknamige handelsbedrijf in oude bestratingsmaterialen, beoogd doel is om de verwijderde historische waaltjes van de Harberinksweg die nu in Tubbergen liggen in beeld te brengen. Want: is de staat van de stenen zo beroerd dat een nieuwe bestrating om redenen van veiligheid en beeldkwaliteit nodig is? We kunnen ons een ritje naar het bedrijf besparen.

Wie aan de Harberinksweg de conditie van de stenen wil inspecteren moet dus snel zijn: de waaltjes zijn immers al gedeeltelijk weg. Zoals bij René Guillot, de kunstenaar die aan het einde woont, daar waar de doodlopende weg uitmondt in een veredeld olifantenpaadje. Ik was onaangenaam verrast, toen ze de klinkers er hier laatst uithaalden. Eeuwig zonde. De noodzaak ontgaat me. Veiligheid? Er komt niemand op deze plek.

En die veronderstelde slechte staat van de klinkers? Guillot: Ik ben bij het bedrijf in Tubbergen geweest, heb de stenen die eerst hier lagen bekeken. Er mankeerde weinig aan. Het is me een raadsel waarom ze eruit moeten. Ik hoop dat de gemeenteraad dit tegenhoudt. Die komt vanavond in een rondvraag tijdens een commissievergadering vermoedelijk te spreken over de kwestie.

Drogredenen
Gerrit Bijvank van de Vereniging tot Behoud van Usselo en de Usseler Es (VBU) hekelt de drogredenen die ambtenaren en de wethouder aanvoeren voor de nieuwe bestrating. Het illustreert volgens hem de gemeentelijke desinteresse als het gaat om cultuurhistorie. Wat me stoort, is dat als de aanwonenden niet hadden geprotesteerd er zonder pardon betonnen klinkers in visgraat-verband zouden zijn gelegd. Dat past hier niet.

Keuze
Het is door de interventie van omwonenden nog maar de vraag voor welke steensoort wordt gekozen. Dat denkt Alex Barends, bij wie wiens huis en erf nog net de historische klinkers liggen. Die gaan er volgens hem vandaag uit. Ik krijg het idee dat de gemeente toch afziet van de nieuwe, rode gebakken klinkers en dat is gekozen voor nieuwe stenen met het formaat van de oude waaltjes.

De ondernemer is pragmatisch. Het is zonde van die oude waaltjes, ik wist niet wat ik zag toen ze die er onaangekondigd uithaalden. Daar heeft de gemeente wel netjes excuus voor aangeboden. Ik ben ook niet ontevreden over de gemeente, die mensen doen hun werk. Ook ik wil de oude stenen terug, maar is dat reëel? Ik denk dat het een nieuwe steen met een waaltjesformaat wordt. Leg die dan op de oude manier. Niet in visgraat.

Bij Barends voor de deur speelt de veiligheid mogelijk wel een rol. Hij woont op de plek waar weggebruikers linksaf de Keuperweg kunnen inslaan. Die laatste weg bestaat uit asfalt. Dat geeft wel eens problemen. Als het nat is en fietsers van het asfalt de klinkers oprijden, dan gaat er af en toe één onderuit. Dan zitten ze hier aan de keukentafel om even bij te komen.

1Twente belde met Margriet Visser, fractievoorzitter van Enschede Anders. Zij is een van de vijf raadsleden die vragen over dit onderwerp hebben gesteld. Beluister het interview hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Teun Staal
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.