Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Tentoonstelling haute couture Yves Saint Laurent voor Catherine Deneuve in Museum No Hero

431935 Gemma in zwart YSL strik foto Annabel Jeuring

Vanaf 8 september toont Museum No Hero haute couture die Yves Saint Laurent in de jaren 80 en 90 speciaal ontwierp voor de Catherine Deneuve. Avondjaponnen, mantelpakjes, jasjes, jassen en cocktailjurken die de wereldberoemde Franse actrice droeg tijdens festivals, gala s en prijsuitreikingen zijn op de tentoonstelling Yves & Catherine: Une histoire d amour te zien, samen met bruiklenen uit het Tassenmuseum Hendrikje, Modemuseum Hasselt en het Rijksmuseum.

Bij hoge uitzondering leent het museum in Amsterdam de iconische Mondriaan-jurk uit voor de tentoonstelling in het Deldense museum, dat zelf begin dit jaar 18 ensembles van YSL voor Deneuve wist te verwerven bij Christie s Parijs.

De creaties, in zijde, satijn, crêpe, damast, wol, leer, fluweel en katoen, in een rijk kleurenpalet dat varieert van ivoor, maïs, kastanje tot aan roze, paars, indigo en uiteraard zwart, zijn alle van de hand van de ontwerper die vanaf de jaren 60 de toon aangaf in de modewereld: Yves Saint Laurent (1936-2008).

Eén van de topstukken is een tailleur de soir bedrukt met een print van bougainville-bloemen en gedragen tijdens de Amerikaanse Golden Globes-ceremonie in 1993. De film Indochine waar Deneuve de hoofdrol in speelde ontving tijdens deze ceremonie de prijs van beste niet-Engelstalige inzending.

Een lange avondjapon van Neptunus-blauwe mousseline met grote strik werd door de Française gedragen tijdens het 50-jarig jubileum van het Festival van Cannes in 1997. Maar ook het gewone frambooskleurige linnen mantelpak draagt onmiskenbaar de handtekening van de meester YSL voor zijn muze CD.

Foto: Annabel Jeurin / Museum No Hero
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.