Ze vormen meteen al een kleine enclave op de campus van de Universiteit Twente (UT). We slapen op de campus. Dan zitten we bij elkaar in de blokhutten. Heel gezellig , vertelt Sanne Cox. De 20-jarige Amsterdamse is een van de 69 bachelorstudenten engineering (werktuigbouwkunde) die één keer in de twee weken naar Enschede komen voor twee dagen hoor- en werkcolleges. De rest van hun colleges volgen ze in hun Amsterdam. We hebben het beste van allebei , weet Sanne nu al.
Nieuwe samenwerking
De Amsterdamse enclave profiteert van de nieuwe samenwerking tussen de Vrije Universiteit en de UT. Onze hoofdstad kent geen technische universiteit. Wie een technische studie wil volgen, is daarom aangewezen op bijvoorbeeld Delft of Eindhoven. Of Enschede natuurlijk. Maar dat wordt vaak wat te ver weg gevonden. Ik heb altijd al een technische studie willen doen , zegt Sanne. Omdat dat niet in Amsterdam kon, werd het in eerste instantie toch maar bewegingswetenschappen. Ik ben wel in Eindhoven en Delft wezen kijken, maar die spraken me niet echt aan. Veel te massaal.
Dé oplossing
De studie engineering die de UT sinds dit jaar via de VU in Amsterdam aanbiedt, bleek voor Sanne de oplossing. En dus werd bewegingswetenschappen alsnog ingeruild voor werktuigbouwkunde. Ik woonde net op kamers in Amsterdam. Daar heb ik mijn leventje, mijn vrienden. Dat hoef ik nu niet op te geven. Driekwart van de colleges wordt in Amsterdam geven. Donderdag was de eerste Enschedese dag. Dat betekent dus wel twee keer in de maand een aardig stukje met de trein. Jawel, maar dat vind ik juist wel leuk , zegt Sanne. En ze houden er hier met de begintijd van de colleges rekening mee.
Mooi begin69 Amsterdamse bachelorstudenten, op een totaal van driehonderd, is volgens de UT een mooi begin. Sterker, de Twentse universiteit denkt nu al aan uitbreiding van de samenwerking met de VU naar een masterstudie en andere studierichtingen, zo liet bestuursvoorzitter Victor van der Chijs deze week bij de opening van het academische jaar weten. Maar we zijn nog maar net begonnen. We weten natuurlijk nog niet hoeveel er onderweg af zullen vallen , zegt Carolien Robaard-Vos van de afdeling marketing en communicatie.
Een persoonlijke benadering en goede begeleiding moet het aantal uitvallers zoveel mogelijk beperken. Dat lijkt meteen al te werken. Het lijkt in Enschede in ieder geval een stuk persoonlijker en rustiger dan in Delft of Eindhoven , zegt Sanne. De eerste indruk, onder meer opgedaan door een deel van de Enschedese introductie Kick-In te volgen, is sowieso positief. Het oogt allemaal behoorlijk ontspannen hier en de campus is ook heel mooi.
Weglekeffect
De bedoeling is dat de Amsterdamse studenten na hun bachelor kiezen voor een masterstudie in Enschede. Om zo iets te doen aan het weglekeffect . Daarmee wordt bedoeld dat een flink deel van de UT-studenten (en in iets mindere mate Saxion-studenten), na of in de laatste fase van hun studie vertrekken uit Twente. Of Sanne al gewonnen is voor Twente, durft ze echter nog niet zeggen. Dat is goed mogelijk, maar ik zie het allemaal nog wel.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook