Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Een bijzonder kijkje achter die groen-gele muur van Enschedese speelgoedfabriek SES

431789 speelgoedfabriek

Een kijkje nemen op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Soms zelfs niet mag komen. Maar nu en dan is onze nieuwsgierigheid niet te bedwingen en willen we meer weten van die ene speciale plek. In Verboden toegang nemen we je mee naar bijzondere locaties in onze stad en openen we deuren die meestal gesloten blijven.

Zijn we niet allemaal opgegroeid met Hamertje Tik , vraagt eigenaar Boris Scholtz, als hij het product aanwijst tussen al die andere zo herkenbare geel/groene doosjes met het creatieve speelgoed van SES. Het is een van de klassiekers, net als punniken, strijkkralen en klei. Om creatief speelgoed ook in deze tijden van games en tablets hip te houden, worden telkens nieuwe varianten op succesvolle producten bedacht. En met succes. Want de speelgoedfabriek in Enschede is allang geen kleinschalig familiebedrijf meer. Het bedrijf is uitgegroeid tot een speler van formaat en hard op weg om Europees marktleider te worden in creatief, educatief speelgoed.

De succesformule begon in 1972, toen vader en moeder Scholtz in 1972 in Amsterdam een handelsonderneming oprichtten met allerlei soorten speelgoed. Het werd al snel een doorslaand succes. Omdat ze de voorraad in hun flat niet meer kwijt konden, besloten ze halverwege de jaren 70 uit te wijken naar het oosten des lands. Na wat omzwervingen via Sibculo en Vriezenveen vestigden zij zich in 1992 in Enschede, in het markante, groen met gele pand langs de A35.

Bedrijfskleuren
De kleuren van het bedrijf zijn tot in de puntjes doorgevoerd. Van de stellingkasten in het magazijn tot de deuren in het toilet. Grote kunststof planten in de wachtruimte zijn niet gepoot in zand, maar staan in bakken vol met strijkkralen. Alles ademt speelgoed. Dat vrolijke, betoverende gevoel dat speelgoed opwekt, trekken we in ons hele bedrijf door , aldus Scholtz.

Ruim 100 mensen werken inmiddels bij de speelgoedfabriek. Van medewerkers met een Wajong-uitkering tot hoogopgeleide laboratoriummedewerkers, en dan spreken ze ook nog verschillende talen. Van kraaltjes tot vingerverf, hier in Enschede doen we alles zelf. We bedenken nieuwe producten, we maken het, we controleren of het technisch klopt, of het voldoet aan de strenge veiligheidseisen en vervolgens zetten we het in de markt , licht Scholtz toe als we door het bedrijf lopen. We zien een lab-afdeling, vorkheftrucks die pallets verplaatsen en vele machines met grijpende robotarmen van waaruit kleurrijke verf in kleine potjes wordt gespoten. In twee enorme hallen wordt ook nog eens de voorraad op peil gehouden; inkomende goederen met ruwe materialen en grondstoffen en uitgaande voorraad met de vele miljoenen pakketjes speelgoed die jaarlijks de fabriek verlaten.

Wie een willekeurige speelgoedwinkel in Nederland binnenstapt, kent ze wel. De schappen met het educatieve speelgoed van SES. Maar veel mensen zijn verrast als ze in het buitenland op vakantie zijn en daar precies diezelfde producten tegenkomen. Nederland is bij lange na niet onze grootste afzetmarkt , vertelt Scholtz. Sterker nog, ongeveer 80% van al het speelgoed dat wij hier maken, exporteren wij naar het buitenland. Naar maar liefst 75 verschillende landen, voornamelijk in Europa, maar je kunt ons ook tegenkomen aan de andere kant van de wereld. In Australië is men ook groot liefhebber van ons speelgoed , zegt Scholtz met een glimlach. Toch richten we ons met name op Europa. Daar zit veel groei in de markt. In Oostenrijk, Duitsland, België en Frankrijk hebben we inmiddels zelfs een aantal verkoopkantoren geopend.

Geheim
Mijn eigen smaakt telt niet , licht Scholtz toe als we praten over de totstandkoming van nieuwe soorten speelgoed. Onze creatieve mensen kijken op beurzen en in andere landen goed naar trends. Niet alleen trends in speelgoedland, maar ook in bijvoorbeeld textiel. Als de eenhoorn populair is, zetten we dat gegeven in bij de ontwikkeling van nieuw speelgoed , vertelt Scholtz. Het assortiment bestaat uit 350 soorten speelgoed, waarbij er jaarlijks ongeveer 80 nieuwe soorten worden ontwikkeld en ook evenzoveel afvallen.

In het lab wordt tijdens de rondleiding door het bedrijf net een nieuw product getest. Een rondleiding die best uniek is, overigens. Het bedrijf krijgt zo ongeveer wekelijks verzoekjes om binnen te mogen kijken. Van scholen tot bedrijven; allemaal zouden ze graag een glimp opvangen van wat er achter die groen-gele muren gebeurt. Maar daar kunnen we niet aan beginnen, we werken hier in een fabriek waarbinnen we aan allerlei strenge veiligheidsprotocollen dienen te voldoen. Stel je voor wat er zou kunnen gebeuren als een kind van het gemarkeerde voetpad afwijkt. Een bijzonder inkijkje dus. Maar ook wij zien niet alles. Dat nieuwe product in het lab, bijvoorbeeld. Nee, welke dat is geven we niet prijs, dat is nog even geheim. Zelfs onze salesafdeling weet pas in een later stadium aan welke nieuwe producten we werken. Het verrassingseffect blijft dan zo lang mogelijk in tact.

Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.