Bijna de helft van de LHBTI ers (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender of Interseksueel) in Twente voelt zich wel eens onveilig. Terwijl van niet-LHBTI ers 27 procent zegt zich wel eens onveilig te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland. De provincie Overijssel grijpt het onderzoek aan voor het aanscherpen van de eigen rol als regenboogprovincie.
Het gevoel van onveiligheid is onder LHBTI ers groter dan onder andere inwoners van Twente. Vooral op straat voelen LHBTI ers zich onveilig. In mindere mate noemen ze ook uitgaanslocaties als plek waar ze zich onveilig voelen.
Acceptatie
Er zit niet alleen een verschil in een gevoel van veiligheid, maar ook in beleving van acceptatie van deze groep. De belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat ongewenst gedrag tegen LHBTI ers vaker voorkomt dan niet-LHBTI ers denken. Zij merken waarschijnlijk minder van het ongewenste gedrag richting deze groep. Van de LHBTI ers heeft 38 procent wel eens tot heel vaak opgemerkt dat deze groep wordt uitgescholden of gepest. Dat is een groot verschil met niet-LHBTI ers, waarvan slechts 18 procent dit opmerkt.
Iets minder dan de helft zegt in het openbaar niet te veel op te vallen met de eigen seksualiteit of genderidentiteit. Ik zal mijn man op het treinperron geen zoen geven ter begroeting of afscheid. Dat doen we wel in de auto of thuis. Daar voelt het in de stad niet veilig genoeg voor. Maar dat kan ook onze invulling zijn! We zijn in onze straat volledig geaccepteerd , zegt een deelnemer aan het onderzoek.
Voorlichting
Deelnemers aan het onderzoek (5500 mensen uit Gelderland en Overijssel) geven aan dat het belangrijk is om in te zetten op voorlichting. Bijvoorbeeld op scholen en bij sportclubs. De provincie Overijssel zegt daarom in reactie op het onderzoek te willen kijken naar mogelijkheden om samen met gemeenten in te (blijven) zetten op voorlichting.
Overijssel trekt jaarlijks al 100.000 euro uit voor activiteiten in het kader van het LHBTI-beleid. De provincie wil de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om te kijken of er aanpassing van het beleid nodig is.
Regenboogprovincie
Overijssel is al enkele jaren regenboogprovincie. Voor de zomer is op initiatief van D66-fractieleider Wybren Bakker ook een Regenboogstembusakkoord ingediend. Een akkoord dat door acht partijen in Provinciale Staten is ondertekend. Belangrijkste doel is dat in het collegeakkoord afspraken worden opgenomen over LHBTI-beleid.
Gedeputeerde Staten stellen dat het belangrijk is dat iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt in Overijssel. Daarom is ook de subsidieregeling in het leven geroepen. En probeert de provincie inwoners zoveel mogelijk genderinclusief aan te spreken. Er wordt alleen als dat het noodzakelijk is gevraagd naar het geslacht. Ook zijn in het openbare gedeelte van het provinciehuis in Zwolle genderneutrale toiletten aanwezig.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman