De expositie Van D-day tot Enschede zou tot mei 2020 te zien zijn in de bibliotheek, maar werd zaterdag abrupt beëindigd. Directeur Jan Hoogenberg vindt een langlopende tentoonstelling ondanks gemaakte afspraken ongewenst en verzocht Eric Heijink van Second World War zijn expositiemateriaal over de oorlog te verwijderen. Dit is onbeschoft.
Hij had het van a tot z uitgelijnd. Van de eerste geallieerde soldaten die voor D-Day in juni 1944 voet op de stranden van Normandië zetten tot de bevrijding van Enschede bijna een jaar later: Eric Heijink had zijn expositie in de bibliotheek in de Pijpenstraat helemaal voor ogen. Iedere maand zou de Enschedeër, bestuurskundige met de Tweede Wereldoorlog als uit de hand gelopen hobby, een andere bij de kop pakken rond de expositie Van D-day tot Enschede . Zo was het ook afgesproken: iedere vier weken zou Heijink met zijn Second World War het expositiemateriaal aanpassen bij het actuele oorlogsonderwerp.
Tentoonstelling
Op die manier heb ik vijf jaar geleden ook een tentoonstelling gehad in de bieb toen Nederland 70 jaar was bevrijd , zegt de exposant. Dat was toen Gerard Kocx nog directeur was. Nu dacht ik ook goede afspraken te hebben gemaakt met Catharina Broekman van de bibliotheek, maar kreeg ik vorige week vrijdag ineens een mail van de huidige directeur met het verzoek de expositie binnen twee weken te beëindigen. Ik wist niet hoe ik het had.
In de mail stelt directeur Jan Hoogenberg een andere kijk te hebben op de tentoonstelling dan u met mevrouw Broekman overeengekomen bent. Dat verraste me, omdat de bibliotheek de expositie die van juni tot en met april te zien zou nog met een persbericht heeft aangekondigd. En dan krijg je vanuit het niets een mail dat de boel moet opruimen. Niet eerst een gesprek, maar meteen eisen dat de boel wordt weggehaald. Dat is onbeschoft.
Onwetend
Uit de mail van de bibliotheek-directeur aan Heijink valt af te leden dat eerstgenoemde lang onwetend was van de afspraken tussen de exposant en de inmiddels elders werkzame communicatiemedewerker Broekman van de bibliotheek. Hoogenberg: Ik heb geen kwalitatief oordeel over de expositie. Maar een tentoonstelling van een jaar is te lang, die houdt de aandacht niet vast. Dat zag je ook bij deze expositie, die een beetje was weggemoffeld. Niemand had er oog voor. Het is heel goed iets aan de oorlog te doen, maar doe dat aan in april-mei 2020, als de bevrijding volop in de belangstelling staat.
Hoogenberg zegt Heijink te hebben aangeboden alsnog in gesprek te gaan. Die ging niet in op de uitnodiging. Ik ben in de auto gestapt en heb meteen mijn spullen opgehaald. Ik wil met zo n man niets meer te maken hebben , zegt Heijink, die op zoek gaat naar nieuwe expositieruimte. Wie iets weet, kan zich melden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels