Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zorgen om grote aantal zelfdodingen: €˜Praat erover €™

431637 Schermafbeelding 2019 09 04 om 075545

Er moet een dam worden opgeworpen tegen het grote aantal zelfdodingen onder jongeren. Zorginstelling Mediant heeft daarom iemand aangesteld die scholen gaat adviseren. Belangrijkste advies: praat erover. Denk je er wel eens aan om een eind aan je leven te maken? Die vraag kun je gewoon uitspreken.

Al jarenlang is zelfmoord onder jongeren van 10 tot 30 jaar de belangrijkste doodsoorzaak. Bovendien is het aantal suïcides in tien jaar tijd fors gestegen. Onder de 15- tot 20-jarigen beroofden zich in 2007 33 jongeren in Nederland van het leven, in 2017 waren dat er 70. Vooral onder meisjes was sprake van een sterke stijging. In 2017 was het aantal meisjes dat suïcide pleegde verviervoudigd ten opzichte van 2007. Het lijkt erop dat 2017 een piek was, maar toch zijn er grote zorgen.

Misverstand
Twentse scholen die ermee te maken krijgen schakelen steeds vaker Mediant in. Docenten willen weten hoe ze om moeten gaan met sombere leerlingen. De gedachte dat zwijgen het antwoord is, is een groot misverstand, zegt Ankie Bergsma. Zij is door de Twentse instelling voor geestelijke gezondheidszorg aangesteld als zelfmoordpreventieconsultent voor jongeren. Ernaar vragen is de beste aanpak, verklaart de consulent, die behalve docenten ook jongerenwerkers en jeugdambtenaren van Twentse gemeenten bijstaat.

Op verzoek kom ik op een school langs om met leerkrachten mee te denken over wat ze kunnen doen. De man of vrouw voor de klas is regelmatig de eerste die door een leerling in vertrouwen wordt genomen. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid. Soms vermoedt de docent dat hij of zij aan suïcide denkt, maar durft er dan niet naar te vragen. Ten onrechte.

Vraag van je leven
De gedachte dat de docent met die vraag een jongere op een idee kan brengen klopt niet volgens haar. De officiële overheidsinstantie 113 Zelfmoordpreventie noemt het niet voor niets de vraag van je leven. Denk je er wel eens aan om een eind aan je leven te maken? Dat kan de leerkracht of iemand anders dus gewoon uitspreken. Hiermee laat hij zien dat hij de jongere ziet staan. Dat hij hem niet achterlaat met een mogelijk levensgroot probleem.

Er zijn volgens Bergsma allerlei signalen die op zelfmoordgedachten kunnen wijzen. Jongeren die zich terugtrekken, veel piekeren, verzuimen, slecht presteren of zich uitspreken over hoge studiedruk. Vooral jongeren die totaal niet opvallen behoeven volgens Bergsma juist daarom extra aandacht. Die zijn te aangepast , zegt ze.

Durven
Een ander belangrijk signaal is wanneer medeleerlingen hun zorgen uitspreken over die ene stille klasgenoot. Niet alleen de docent moet dé vraag durven stellen. Iedere burger kan zich bekommeren om een jongere met sombere gedachten.

Anders dan in het verleden gebruiken ggz-instellingen en 113online, de site van 113 Zelfmoordpreventie, tegenwoordig bewust het hard klinkende woord zelfmoord . Reden is dat jongeren op internet zelfmoord vaker als zoekterm gebruiken dan suïcide .

Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Mediant houdt op die dag een symposium voor beroepskrachten uit onderwijs, zorg en van gemeenten in Twente. Ze horen van deskundigen hoe om te gaan met jongeren die (mogelijk) zelfmoord willen plegen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.