Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Vleesbedrijf uit Enschede maakt bitterballen, gyros en kroketten... van fruit

431508 broodje

Vleesleverancier Bolscher in Enschede en de Amsterdamse vegan start-up Meet Jack hebben elkaar gevonden. Bolscher produceert de jackfruit-producten - bitterballen, kroketten, burgers en gyros - die Meet Jack momenteel aan twintig horecabedrijven verkoopt.

De samenwerking met Meet Jack is een nieuwe stap die Bolscher Vlees (85 medewerkers) zet op het vegapad. Eerder begon het bedrijf van de broers Chiel en Roy Bolscher al met de productie van zogeheten hybrideburgers, die zowel uit groente als uit vlees zijn samengesteld. Wij blijven natuurlijk op de eerste plaats slagers", zegt Roy Boscher (48), "maar we sluiten de ogen niet voor een maatschappelijke ontwikkeling van minder vleesconsumptie."

Bolscher verwerkt circa 60.000 kilo vlees in de week en heeft onder meer veel horecabedrijven in de regio als klant. Dat vlees is deels afkomstig van de eigen boerderij, Harry's Farm in het Reggedal bij Enter, waar de broers Bolscher 200 Black Angus runderen houden. Roy Bolscher: "Volgend jaar willen we naar de 400 koeien. We zouden het liefst al het vlees dat we verwerken ook zelf produceren, maar dat is een onmogelijkheid.

De broers zijn gericht op ecologisch verantwoord produceren. Zo zijn er in en rond het bedrijf in het Enschedese havengebied verschillende maatregelen genomen om in de periode 2015-2020 de CO2-uitstoot van het productieproces te halveren. Vorig jaar was de introductie van hybrideburgers verkrijgbaar in de smaken broccoli, bloemkool en champignons.

Enorme vrucht
In dat kader past ook de samenwerking met Meet Jack bij Bolscher. Het Enschedese bedrijf verwerkt in opdracht van de start-up wekelijks circa 800 kilo nangka of jackfruit, vlees van een grote (tot wel 90 centimeter lange) en veertig kilo zware vrucht, die groeit in landen rond de evenaar. De bitterballen, kroketten, burgers en gyros van Meet Jack staan op de menukaart bij een twintigtal voornamelijk Randstedelijke restaurants. "800 kilo in de week is voor een nieuw product zeer behoorlijk", zegt Roy Bolscher. "We halen die hoeveelheid nog niet met onze eigen hybrideburgers."

Jackfruit groeit aan de stam, niet aan takken. In de rijpe vrucht zitten de eetbare partjes, die een beetje naar mandarijn smaken. De smaak is zoet en de structuur stevig en knapperig. De partjes van jackfruit worden verwerkt in desserts, smoothies, custardpudding, ijs, chips, etc. De zaden kun je gekookt of geroosterd eten, ze smaken als aardappel. Bolscher weet het vruchtvlees een specifieke smaken mee te geven door het te kruiden, koken of fermenteren. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bolscher
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.