Buitenlandse studenten zijn extreem kwetsbaar voor malafide - en soms zelfs criminele - kamerverhuurders. Ze weten niet waar ze in Nederland hun recht kunnen halen, betalen door een tekort aan studentenkamers gemakkelijk te hoge huurprijzen, en worden door verhuurders geconfronteerd met verboden boetes of toeslagen. Dat zegt de Landelijke Studentenvakbond (LSVB), die sinds enkele jaren een klachtenlijn heeft opengesteld voor buitenlandse studenten in Nederland.
Roemenië
In Enschede kreeg de Roemeense student Ionut Bercan vorige week, toen hij vanwege de zomervakantie in Roemenië verbleef, een bericht van zijn huisgenoten in Enschede: Ben je vertrokken? Er woont namelijk al iemand anders in je kamer. Zijn huisraad bleek in vuilniszakken in een garagebox te zijn gedumpt. Eerder kreeg Bercan van zijn verhuurder al een boete van 200 euro, omdat hij andere mensen op zijn kamer zou hebben laten logeren.
Rekening
Op de klachtenlijn van de LSVB kwamen vorig jaar in negen maanden tijd 236 klachten binnen, blijkt uit een rapport van de vakbond. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde periode nog 98. Het probleem wordt veel zichtbaarder, omdat er steeds meer buitenlandse studenten in Nederland komen studeren , zegt voorzitter Alex Tess Rutten van de LSVB. Het is natuurlijk mooi dat Nederland door goede universiteiten en relatief goedkoop onderwijs aantrekkelijk is, maar dat brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee voor mensen die hier komen studeren. En daar wordt te weinig rekening mee gehouden.
Volgens Rutten is het moeilijk om pasklare oplossingen te vinden voor huisvestingsproblemen, omdat er veel verschillende aspecten een rol spelen. Het raakt bijvoorbeeld zowel landelijke als lokale regelgeving, en je hebt ook met verschillende types verhuurders te maken. Woningcorporaties en particuliere verhuurders bijvoorbeeld. Dan is het lastig om overkoepelende regels en kaders te stellen.
Normale manier
Consequentie is wel dat het lijkt alsof er te weinig gedaan wordt om buitenlandse studenten te helpen. We kennen de problemen al 25, 30 jaar, dus eigenlijk is dat ook gewoon zo. Wat ons betreft ligt een belangrijke taak bij de universiteiten en hogescholen. Zij halen de studenten naar Nederland met wervende verhalen. Dan moet je ook zorgen dat ze hier op een normale manier kunnen leven.
UT-student Ionut Bercan zit ondertussen met zijn handen in het haar: hij zoekt naar woonruimte, maar moet ondertussen wel ergens slapen. Hij verblijft daarom tijdelijk in een bed en breakfast in Usselo. Maar dat kost me 100 euro per nacht, veel meer dan ik me eigenlijk kan veroorloven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Verbeek