Een robot die met grote precisie een biopsie van een verdacht stukje weefsel in de vrouwenborst kan nemen. Het is een uitvinding van de Universiteit Twente, die door de spin-off Machnet Medical Robots wordt doorontwikkeld. Over enkele jaren moet de Twentse vinding als applicatie op een MRI-sCanner worden gemonteerd.
Als de radioloog nu bij het maken van een MRI-scan een verdacht plekje ziet, moet de arts handmatig met de naald een biopsie nemen. Hoe kleiner het verdachte stukje weefsel is, hoe lastiger het precies valt te lokaliseren voor de radioloog. Het komt voor dat het drie of vier keer over moet. Dat is onnodig belastend voor de patiënt , zegt Nico Arfman, directeur van Machnet Medical Robots.
Met 3D-printer gemaaktIn samenwerking met radioloog Jeroen Veldman van de Ziekenhuis Groep Twente heeft de onderzoeksgroep van van UT-hoogleraar Stefano Stramigioli de nieuwe biopsierobot ontwikkeld. De eerste vier prototypes kregen de naam Stormram mee. Die afkorting was wat ongelukkig gekozen , beseft Arfman. Het nieuwste prototype van de robot is Sunram 5 gedoopt en is met een 3D-printer gefabriceerd. Als we er de markt mee op gaan, zal er een andere naam worden bedacht, want dit klinkt ook nog wat vrouwonvriendelijk.
Nog miljoenen nodigHet duurt nog wel drie tot vijf jaar voordat de medische vinding uit Twente helemaal is goedgekeurd en gecertificeerd, voorspelt Arfman. En er zijn ook nog enkele miljoenen nodig voor doorontwikkeling en klinische testen op patiënten. Naast toepassingen voor de borst verwachten we dat bijvoorbeeld ook MRI-geleide prostaatdiagnostiek en behandeling of MRI- geleide vasculaire interventies hier voordeel van gaan hebben , aldus radioloog Veldman.
De biopsierobot wordt doorontwikkeld in het TechMed Center van de Universiteit Twente, waar met medici, technisch geneeskundigen, ingenieurs en ondernemers samenwerken samen werken aan de ontwikkeling van allernieuwste operatie- en behandeltechnieken. De ontwikkeling is echter ver genoeg om onder te brengen in een bedrijf. Dat is Machnet geworden, waarin ook de UT aandeelhouder is.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede