Drie jaar is Frans Diepemaat (68) inmiddels met pensioen. Maar hij rijdt nog altijd op de vrachtwagen, een paar dagen in de week. Met chemicaliën voor een bedrijf in het Duitse Steinfurt. Omdat hij niet weet wat hij hele dagen in zijn appartementje in Enschede zou moeten doen. Maar ook omdat het hem wat geld oplevert. Heeft ie wat extra s, als hij van oktober tot april bij zijn vriendin en haar 1500 ananasplanten in Suriname is.
Uitlatingen
Hij is tevreden met de 15,36 euro die hij bruto per uur krijgt, maar een vetpot is het allerminst. De trucker heeft zich dan ook gestoord aan uitlatingen in deze krant, van Leo Brant (manager personeelszaken van HST Logistics) en Laurens van Lier (directeur Transport, Logistiek & Mobiliteit bij het ROC van Twente). Volgens hen is het vandaag de dag een goed betaald beroep, met maandsalarissen die de 2500 euro bruto fors overstijgen. 3000 euro zal je internationaal vast halen , zegt Diepemaat. Maar je wilt niet weten wat je daarvoor allemaal moet doen en laten, dan maak je meer dan veertig uur per week.
Luguber
Voor vele bazen heeft hij in de afgelopen veertig jaar gewerkt. Goede en slechte. Diepemaat zag de gekste dingen als chauffeur voor de VN, op de United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE), waar lijken van oorlogslachtoffers gewoon in de berm lagen. Heel luguber. Hij bracht voor Arke toeristen van en naar Oostenrijk en Spanje, reed koeienhuiden naar Italië. En zo zijn er nog vele memorabele tripjes.
Sociaal leven
Chauffeur zijn is een mooi beroep, vindt hij. Maar het wordt ook onderschat. Je doet het, of je doet het niet. Je accepteert dat wat er allemaal bij hoort, of je accepteert het niet. Tijd voor een sociaal leven is er nauwelijks, volgens Diepemaat. De kinderen naar zwemles of muziekles brengen kan je wel vergeten, en dat kan voor frustraties zorgen. Ik heb altijd gereden omdat ik niets anders kan , zegt hij. Jongeren die er nu aan willen beginnen en het hun hele leven lang willen doen, moeten er echt goed over nadenken. Als je doorleert, heb je het gewoon beter.
Waardering
Dat er momenteel een groot tekort aan chauffeurs is, is volgens de Enschedeër de schuld van de sector zelf. Ze betalen gewoon te slecht. Hij roept bedrijven op beter te betalen. Hun personeel meer te waarderen, ook financieel. Want daaraan ontbreekt het volgens hem. Als ze de lonen voor een week van 40 uur met 10 tot 15 procent omhoog gooien, is chauffeur worden al een stuk aantrekkelijker.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook