Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

UT-studenten kunnen makkelijker studiepunten behalen

430954 700915 3

Het wordt studenten van de Universiteit Twente makkelijker gemaakt om studiepunten te behalen. De UT past haar Twents Onderwijs Model op dit onderdeel aan. De aanpassing moet er onder meer voor zorgen dat de werkdruk en stress bij studenten afneemt.

Het wordt studenten van de Universiteit Twente makkelijker gemaakt om studiepunten te behalen. De UT past haar Twents Onderwijs Model op dit onderdeel aan. De aanpassing moet er onder meer voor zorgen dat de werkdruk en stress bij studenten afneemt.Vanaf het begin in 2014 was de studiepunten-toekenning een heet hangijzer binnen het TOM. De punten konden namelijk niet per vak worden gescoord, maar alleen per module waarin verschillende vakken werden gegeven. Alle vakken binnen een module moesten voldoende zijn, dan waren er 15 punten te verdienen. Eén mislukt vak betekende dat de hele module moest worden overgedaan.

Streng systeemMaar vanaf volgend studiejaar wordt dat strenge systeem losgelaten. Vooruitlopend daarop is er dit jaar al een overgangsregeling. Studenten die op één onderdeel zakken, hoeven nu al niet meer in alle gevallen alles opnieuw te doen: ze mogen de behaalde goede deelresultaten laten staan en later aanvullen. Volgend jaar gaat de UT nog een stap verder: dan kunnen ook per vak punten worden verdiend.

Volgens rector magnificus Thom Palstra betekent het beslist niet dat het TOM nu wordt losgelaten: Onze studenten zijn zeer tevreden over het module-onderwijs, het heeft geleid tot meer studenttevredenheid en een kortere studieduur. En we gaan nu ook niet helemaal terug naar het oude systeem van studiepunten per vak. Want we blijven vakken in onderlinge samenhang doceren, dat is zeer waardevol gebleken.

Integreren
Maar in de praktijk blijkt dat een aantal vakken niet volledig geïntegreerd kunnen worden. Onze wiskunde-leerlijn bijvoorbeeld loopt niet altijd synchroon met de modules. Dan kun je daar dus beter losse studiepunten voor geven."

Alle opleidingen op de UT krijgen zelf zeggenschap over de manier van toekenning van de studiepunten. Maar daar is wel haast mee: het hele UT-cijfersysteem moet namelijk worden aangepast en dat kost tijd. Vandaar dat al dit najaar duidelijk moet zijn hoe de puntentoekenning voor het studiejaar 2020/21 in elkaar zit, zodat studenten niet in de problemen komen door verschillende cijferregelingen.

Aanpassing
Volgens Palstra is het niet vreemd dat de UT nu pas met een aanpassing komt, terwijl de studiepuntentoekenning al vanaf het begin onder vuur lag. "Toen we in 2013 het TOM invoerden was er dringend een radicaal ander systeem nodig. We werden slecht gewaardeerd door de studenten en het studierendement was ook slecht. Het is vervolgens niet verstandig om op universitair niveau je systeem elk jaar radicaal om te gooien. Je moet een nieuw model ook de kans geven om in te slijten. Dat hebben we gedaan, en daarom komen we nu met Tom 2.0."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.