Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Verboden Toegang: de kluis van de Rabobank in Enschede

430871 annina 3

Sinds kort zijn ze er niet meer, de kluisjes achter de loodzware toegangsdeur. Het past niet meer bij het huidige karakter van de bank. Het is echt bijzonder dat ze zijn verhuisd naar de plek waar het in 1896 allemaal begon , aldus Wietse Golbach, facilitair manager bij de Rabobank.

De oudste bank van Nederland werd opgericht door de eerste Joodse burgemeester van ons land, Eduard Jacobs in Lonneker, broer van de beroemde Aletta Jacobs. Lonneker was een van de weinige gemeenten in Nederland die het stadhuis hadden gebouwd binnen de grenzen van een andere stad, in Enschede, aan de Raiffeisenstraat.

Bijzonder opmerkelijk, maar niet ondoordacht, want daar liepen de belangrijke handelswegen. Het toenmalige stadhuis van Lonneker was gesitueerd tegenover de oude brandweerkazerne (hoek Hengelosestraat-Molenstraat) en kort daarna in de oude stadsvilla aan de Raiffeisenstraat. Jacobs besloot dat het goed zou zijn om daar ook een melkhal én een bank te stichten. En zo geschiedde.

Zwaar
De Raiffeisenbank groeide uit tot een bank van formaat en fuseerde in 1972 met de Boerenleenbank tot Rabobank. Nog tot 2012 bleef de bank gevestigd aan de Raiffeisenstraat, maar in dat jaar stond verhuizing naar de nieuwbouw aan het Eeftink op het programma. Die nieuwbouw begon met de bouw van de kluis. De rest van het pand kon er pas omheen gebouwd worden toen de kluisdeur eenmaal bevestigd was. Hoeveel kilo hij precies weegt weet ik niet, maar in je eentje heb je toch echt al je kracht nodig om de deur in beweging te krijgen , vertelt Golbach.

Contant geld heeft er nauwelijks in gelegen , vermoedt Martin Landkroon, directeur particulieren. Mensen die een kluisje wilden huren, wilden er hun diploma s, sieraden, foto s of andere waardevolle spullen in bewaren , aldus Landkroon. Aangezien de dienstverlening van de bank verandert we treden steeds meer naar buiten ontstond er ook minder vraag naar de kluisjes , vervolgt hij zijn verhaal.

Nederlandse Kluis
De bank werd ook aan het denken gezet door het vervelende voorval in Oudenbosch in 2018, waarbij een groot aantal kluisjes werd leeggeroofd. Besloten werd om het beheer van de kluisjes onder te brengen bij een andere partij, De Nederlandse Kluis , actief in verschillende plaatsen in ons land.

Het toeval wilde dat die partij al enige tijd op zoek was naar een geschikte locatie in het oosten des lands, maar nog niets had gevonden. Weet je wat een goede locatie voor jullie zou kunnen zijn? , stelde Golbach hen voor. Ons oude hoofdkantoor aan de Raiffeisenstraat. Daar zit een kelder onderin met muren die 40 centimeter dik zijn, volledig gewapend met beton, alleen te bereiken via een ingenieus sluissysteem , licht Golbach toe.

Onvindbaar
De deal kwam tot stand. Afgelopen juni vond opnieuw een verhuizing plaats, maar dan alleen van de kluisjes. Er waren er nog 271 in gebruik. Het bleek nog niet eenvoudig om alle huurders in te lichten. Het kostte een paar weken om alle gebruikers te vinden en in te lichten , zegt Golbach. En een persoon kregen we steeds maar niet te pakken. De inhoud van zijn kluis hebben we toen bewaard bij onze eigen dossiers die ook achter slot en grendel liggen. Achteraf bleek dat onze huurder een tijdje in China verbleef , vertelt hij met een glimlach.

Met het vertrek van de kluisjes is er weinig van waarde meer te vinden in het gebouw aan het Eeftink. Geld lag allang niet meer opgeslagen in het gebouw, alleen nog wat in de pinautomaat. Maar er is zeker nog wel iets waardevols binnen , bedenkt Golbach zich.

Henk Huttenhuisje
Een van onze medewerkers, Hans Huttenhuis, de 65 al gepasseerd, is verknocht aan de bank en heeft in zijn loopbaan een grote verzameling van hebbedingetjes opgespaard , zegt Landkroon. Niet in geld uit te drukken natuurlijk, maar heel bijzonder dat hij hier zoveel moeite in heeft gestoken. En inderdaad, direct naast de kluisdeur treffen we het zogenaamde Hans Huttenhuisje , een vitrinekast waarin alle bijzondere items die hij in zijn leven spaarde van de bank zijn uitgestald; stempels, spaarpotjes, portemonneetjes, liniaals, briefgeld uit de guldentijd, oude pinpasjes, boekenleggers, rekenmachines en andere gadgets.

Het Huttenhuisje is nu misschien wel het best beveiligde object binnen de Rabobank. Het bevindt zich achter een deur die alleen met een pincode te openen is, staat zelfs naast de kluisdeur. Over het antwoord op de vraag of het jammer is dat de kluisjes daar nu weg zijn, hoeft Golbach niet lang na te denken. Nee. Met het vertrek van de kluisjes is een klein stukje van de geschiedenis van de bank terug op het oude nest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.