"Compost vormt voeding voor de bodem, zoals voor tuinplanten. Zo wordt het afval van de bezoekers weer grondstof voor een nieuw product", aldus de organisatie, die op diverse manieren aandacht besteedt aan duurzaamheid. Daarvoor wordt een speciaal pleintje ingericht. Er is een shop met circulaire producten en afvalcoaches van Twente Milieu zijn aanwezig om bezoekers informatie te geven over hoe ze zelf beter kunnen scheiden en daarmee afval een tweede leven kunnen geven. "Elk jaar belanden per inwoner helaas nog kilo's etensresten in de grijze restafvalcontainer."
Composteermachine
Trekpleister van het duurzaamheidsplein is de mobiele composteermachine. Het innovatieve apparaat maakt deel uit van het project De Green Dome, een samenwerking tussen studenten van Saxion Hogescholen en Twente Milieu. Zij maakten met 3D printtechnologie een koepel van beton die volledig zelfvoorzienend is voor wat betreft elektriciteit en water. Daarvoor is de koepel voorzien van zonnepanelen en een opvangsysteem voor regenwater. Onderdeel van het project is ook de composteermachine die gft-afval ter plekke omzet in compost.
"De compost kan weer worden gebruikt in de openbare ruimte of in tuinen. Zo ontstaat een circulair systeem, waarbij afval weer grondstof wordt", aldus de initiatiefnemers, die de speciale koepel en composteermachine introduceerden langs het innovatiepad op Kennispark Twente. Op Proef Eet tonen ze dat het 'eenvoudig is je gft-afval te dumpen en voor hergebruik geschikt te maken'.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede