Fysiek is er voor automobilisten geen belemmering meer de binnenstad in te rijden. De oude bollards, zoals de uitschuifbare paaltjes worden genoemd, zijn voor de zomer weggehaald. Maar de regels zijn ongewijzigd. Het stadserf is voor 7.00 uur en na 11.00 uur verboden terrein voor automobilisten zonder ontheffing. Wie deze regel negeert, riskeert een boete. Voorheen moesten overtreders op heterdaad worden betrapt, maar sinds kort houden kentekencamera s de zeven in- en uitgangen van het stadserf in de gaten. Nu het proefdraaien is afgerond, worden overtreders vanaf maandag 2 september op de bon geslingerd.
Vanuit het stadskantoor bekijken handhavingsambtenaren dagelijks elke overtreding die de kentekencamera heeft vastgelegd. Dat is wettelijk verplicht. Pas als na de extra controle blijkt dat het om een overtreding gaat, wordt het kenteken doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau. De gemeente verdient dus niets aan de overtreders en de hoogte van de boete is wettelijk vastgelegd: 90 euro voor het negeren van het inrijverbod en 140 euro als ook niet aan de verplichte rijrichting is gehouden.
Waarschuwing
In de eerste dagen dat de kentekencamera s draaiden werden wel tweehonderd auto s en motoren vastgelegd, die geen toestemming hadden op het stadserf te rijden. Al die automobilisten hebben een waarschuwing ontvangen, waarin ze wordt uitgelegd waarom ze in overtreding waren en dat er binnenkort boetes worden uitgedeeld. Zo kom je er ook achter dat veel mensen niet goed weten wat de regels zijn of dat hun ontheffing zonder dat ze het door hadden al was verlopen , aldus Mario Poorthuis van stadsdeelbeheer Centrum.
De zomervakantie is gebruikt om de kinderziekten uit het systeem te halen en om mensen erop attent te maken dat ze een ontheffing nodig hebben. De lijst met geregistreerde kentekens die het camerasysteem deze week doorstuurde naar de afdeling Handhaving is al kleiner. Maar dat zijn nog wel zo n vijftig tot zestig auto s per dag , zegt teamleider Niels Knobben.
Wachtwoorden
De gemeente vindt het onwenselijk dat automobilisten buiten de daarvoor bestemde tijden op het stadserf rijden. De afgelopen jaren leek het alsof er steeds meer auto s en busjes na 11.00 uur en soms zelfs gedurende de hele dag in de winkelstraten geparkeerd stonden of door de stad reden. Poorthuis: Ook in de tijd van de bollards werd er gewerkt met een registratie van kentekens. Maar we deelden wel eens wachtwoorden met bijvoorbeeld ondernemers, om die registratie te omzeilen. Die wachtwoorden werden op een gegeven moment her en der gedeeld. Ook was het systeem zo afgesteld dat je in een treintje kon rijden. Als je heel kort op je voorganger reed, kon je het stadserf op voordat de bollard weer omhoog ging.
Bovendien waren de bollards duur in onderhoud, was er wel eens een storing en reed er wel eens (per ongeluk) door rood waardoor er schade aan de auto en bollard ontstond. Dat is nu dus voorbij. Hulpdiensten kunnen nu sneller de binnenstad in. Voor bewoners, ondernemers, leveranciers, pakketdiensten en taxibedrijven verandert er niets: zij kunnen onder dezelfde voorwaarden als voorheen gebruik maken van een permanente ontheffing. Wie eenmalig of enkele keren buiten de gezette tijden met de auto de binnenstad in moet, bijvoorbeeld voor een verhuizing, kan een tijdelijk ontheffing aanvragen via de website van de gemeente.
Scooters
Omdat de camera s gele kentekenplaten registreren, worden er ook foto s gemaakt van alle bromfietsers en scooters. Dat werpt de vraag op of met dit systeem ook de overlast van de bromfietsers in de binnenstad kan worden aangepakt. Volgens Niels Knobben is dat ingewikkeld. Dat is niet te handhaven. Auto s kunnen maar op een paar plekken het stadserf op. Bromfietsers kunnen overal tussendoor. Dat zou betekenen dat je op al die plekken (dat zijn er minstens elf extra, red.) ook kentekencamera s moet plaatsen. Het college heeft eerder aangegeven daar op dit moment geen budget voor te hebben. Scooters en bromfietsers worden dus nog niet via kentekenregistratie beboet. Maar we nemen die mogelijkheid wel mee in de evaluatie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita