De Gerijpte Herfstbok is een speciale editie van herfstbok die de brouwerij onder ideale omstandigheden laat rijpen in de munitiebunkers van de voormalige vliegbasis. Het eerste jaar - in 2015 waren dat twee bunkers vol van een vrolijk probeersel. Het werd een hit. Nu heeft Grolsch zeven bunkers bomvol kratten staan en vermoedelijk is het straks in pakweg tien weken al weer uitverkocht. Begin oktober zal de Gerijpte Herfstbok in de winkels liggen.
Het rijpingsproces speelde zich af in de oude munitiebunkers, omdat daar de omstandigheden optimaal zijn, zegt Grolsch meester-brouwer Marc Janssen. Het moet koel zijn en donker. In die bunkers komt geen sprankje daglicht naar binnen. En de temperatuur is constant. Nooit warmer dan 15 graden, nooit kouder dan 5. Ook niet met deze hitte. Dat zou ons bij de brouwerij zelf niet lukken.
Genieten Als één van de bunkers opengaat, staat Janssen in de deuropening te genieten van het uitzicht . Hij kent bovendien, wat wij nog niet weten - en waar we ook nog dik een maand op moeten wachten - de smaak. Het is voor ons ook een leerproces geweest hoe je het bokbier moet laten rijpen en hoelang, tot je de smaak op z n best hebt. Je moet het ook niet te lang laten rijpen. Zo lijkt de nieuwe oogst op de nieuwe haring , die elk jaar lekkerder schijnt te zijn ¦ Maar ik kan je zeggen: deze bok is dit jaar echt nóg lekkerder dan die van vorig jaar. Ik word hier heel blij van.
En Janssen kan het weten, niet alleen omdat hijzelf al jaren meester-brouwer is, ook omdat hij in het smaakpanel zit dat het hele jaar door de rijping volgt. Elke maand komt dat team bijeen om klokslag 11.30 uur het bier te proeven. Dat is serieus werk, met professionals die tientallen aroma s kunnen thuisbrengen. Daarom ook altijd precies om 11.30 uur. Je lichaam kijkt uit naar de lunch en je smaak is dan op z n best. Je smaakpapillen staan werkelijk op scherp. Maand na maand proefden ze dat de rijping vorderde. Van jonge, zacht zoete, nog een beetje wilde bok , naar de meer uitgesproken tonen van karamel, rozijnen en rood fruit .
Exclusief jubileumbiertje
De Gerijpte Herfstbok kwam in 2015 als een exclusief jubileumbiertje op de markt, ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de brouwerij. Het bedrijf had z n oren goed te luisteren gelegd bij z n fans van de gewone herfstbok. Er waren steeds meer mensen die elk jaar een kratje bok bewaarden voor het volgende jaar. En die beweerden allemaal, dat hij dan nog zoveel lekkerder is. Ik hoor van mensen, dat ze een kratje in de kelder zetten, of in de badkamer. Zelfs iemand die een kratje in zijn tuin begraaft. Zo zijn wij op het idee gekomen. Als we het nu eens heel gecoördineerd en onder optimale omstandigheden laten rijpen ¦ wat gebeurt er dan? De verkoopcijfers gaven het antwoord.
Een gewoon herfstbokje nog eens een jaar langer laten rijpen? Moet je gewoon eens doen , lacht Janssen. Je zal er zeker niet ziek van worden. Maar zelf gelooft hij er als professioneel brouwer niet in. Ik heb eens kunnen proeven van een vat dat vier jaar oud was. Ik vond het geen succes. Maar de mannen, die het vat hadden bewaard vonden het lekker.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman