Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse goot voor geluidsdemping kan eindelijk de Europese markt op

430586 Schermafbeelding 2019 08 27 om 080316

De vlag kan uit bij 4Silence. De spin-off van de Universiteit Twente kan eindelijk de markt op met de Whisstone en Whiswall, alternatieven van beton voor de geluidswal langs wegen en spoorlijnen. Onze omzet gaat binnen een jaar van bijna nul naar anderhalf miljoen euro , zegt directeur Eric de Vries.

Ze zijn opgelucht en blij, Ysbrand Wynand en Eric de Vries, beiden directielid en aandeelhouder bij 4Silence. De regelgeving omtrent geluidshinder de reken- en meetvoorschriften voor verkeerslawaai worden per 1 oktober officieel gewijzigd.

Dat maakt het voor Rijk, provincies, gemeenten en ProRail mogelijk om 4Silence te laten deelnemen aan aanbestedingen en orders te plaatsen bij het bedrijf. En ook in het buitenland is er belangstelling voor de innovatieve producenten van 4Silence, die verkeersgeluid reduceren. Komende week verblijft Eric de Vries in de VS om de Whisstone en Whiswall op een beurs in San Diego onder de aandacht te brengen van Amerikaanse overheden en wegbeheerders.

Tegenhanger
Ãn interesse te wekken bij de Amerikaanse tegenhanger van ProRail. Want de Whishall is onder meer ontwikkeld om als alternatief te dienen voor een drie meter meter hoog geluidsscherm langs het spoor. De Whishall 1.00 hoog is een betonnen voet met daarboven een onder een flauwe hoek gelegen rooster met verschillende dieptes. Het lawaai van de voorbijrazende trein veroorzaakt luchttrillingen in die holtes. Die kaatsen weer naar buiten en buigen het passerende lawaai af naar boven. De Vries: Deutsche Bahn gaat onze Whishall komend najaar plaatsen langs het spoor tussen München en Rosenheim.

België
Ook uit België zijn de eerste orders binnen. De Vries: Op de Europese markt in geluidsschermen gaat jaarlijks vijf miljard euro om. De kansen voor ons liggen er volop. Met een prijs van 125 euro per strekkende meter voor de Whisstones en 600 euro voor een strekkende meter Whishall zijn onze producten, als je het onderhoud meerekent, een keer zo goedkoop als stil asfalt of een geluidsscherm.

Nu het echt menens wordt, verhuist 4Silence begin volgend jaar naar Technolgy Base Twente, waar het een oude bunker (200 vierkante meter) gaat verbouwen tot nieuw onderkomen. De verhuizing van The Gallery naar het luchthaventerrein heeft volgens Ysbrand Wijnand als voordeel, dat het er stil is. We kunnen daar bij ons voor de deur gaan testen en hebben niet langer toestemming van Nederlandse overheden nodig om ergens een proefstrook te kunnen aanleggen.

Bovendien moet de verbouwde bunker ruimte bieden aan de verwachte personele groei. De Vries: We werken nu met acht mensen, onder wie enkele parttimers. Als het allemaal gaat zoals we verwachten, kan dat aantal binnen drie jaar groeien tot een man of veertig à vijftig.

Zeven lange jaren
Tussen de introductie en de gang naar de markt lagen zeven lange jaren. Tijdens een symposium op de Military sprak Ysbrand Wijnand (49), universitair docent akoestiek, in 2012 voor het eerst over zijn vinding: een langs de wegrand in te graven betongoot, die hetzelfde geluiddempende effect heeft als het veel duurdere geluidsscherm. De crux: het verkeerslawaai resoneert in de betongoot, waardoor het afbuigt. Het effect is gelijk aan dat van zogeheten stil asfalt , maar de Twentse oplossing is wel de helft goedkoper. Kort daarna werd 4Silence opgericht de uit de wegenbouwsector afkomstige Eric de Vries werd directeur en 4Silence hoopte op een snelle marktintroductie.

Dat viel even tegen. De eerste reacties na het aanleggen van proefstroken in Enschede (Knalhutteweg), Hummelo en Losser (Lossersestraat) waren positief. Wijnand en De Vries maakten kennis met de Nederlandse wet- en regelgeving en de bureaucratie. We kwamen met iets nieuws waarvoor dus geen regelgeving was en geen norm bestond , kijkt De Vries terug. De regelgeving moest worden aangepast voor onze vinding. Dat is nu gebeurd.

Al die jaren bleef 4Silence in leven dankzij (Europese) subsidies, een klein stukje omzet uit de aanleg van proefstroken en dankzij een investering van het Technology Fund Twente, dat een belang van veertig procent verwierf. Plannen om nieuwe investeerders aan te trekken, zijn er niet. De Vries: We kunnen groeien op eigen kracht nu. Daar kiezen we voor.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.