Bewoners van Florapark in Enschede zijn blij met modernisering van hun appartementen. Maar de vraag of een juridisch gevecht moet worden aangegaan voor een verhuisvergoeding, zorgt voor grote verdeeldheid in het woonzorgcentrum.
Florapark is doorgaans een oase van rust. Maar dezer dagen is het woonzorgcentrum in rep en roer. Niet zozeer doordat bouwvakkers aan de slag zijn gegaan met renovatie van de 129 appartementen, wel door de vraag of verhuurder Liberein voor de rechter moet worden gesleept voor betaling van een verhuisvergoeding. De kwestie zorgt voor grote verdeeldheid onder de overwegend bejaarde bewoners.
Gedoe om niksDe ene groep bewoners spreekt van een hoop gedoe om niks. Ze vinden dat Liberein er alles aan doet om de overlast te beperken. Ze kunnen tijdens de verbouwing naar een compleet ingerichte wisselwoning in hetzelfde complex. Daar voelt een andere groep bewoners juist niks voor. Ze willen zelf tijdelijk vervangend onderdak regelen en hun spullen gedurende de werkzaamheden ergens anders opslaan. Daarvoor verlangen ze van Liberein een verhuisvergoeding van 6050 euro. Dat willen ze via de rechter afdwingen.
De woningen dateren uit 1989 en zijn verouderd, zegt Henk Gerritsen, manager facilitair bedrijf van Liberein. Als een appartement onder handen wordt genomen, verhuizen de bewoners tijdelijk in hetzelfde complex naar een ingericht appartement. Ze hoeven alleen hun kleding en handdoeken mee te nemen. Daar zorgen wij overigens ook voor. Na twee weken kunnen ze terug naar hun eigen opgeknapte appartement, met onder andere een nieuwe keuken en badkamer.
Impact is groot
Florapark wordt hoofdzakelijk bewoond door mensen met een zorgvraag. Gerritsen: De impact van de werkzaamheden is dan sowieso al groot. Daarom zorgen we ervoor dat ze er zo weinig mogelijk hinder van hebben.
Hij ziet de aangekondigde juridische procedure met vertrouwen tegemoet. De mensen mogen natuurlijk vinden dat ze recht hebben op een verhuisvergoeding, maar we zijn het absoluut niet met hen eens. Omdat ze totaal geen kosten hoeven te maken. Dan valt er naar onze mening ook niets te vergoeden.
Andere situatieDaar denken Willie Joldersma (56), lid van de bewonerscommissie, en Christel Becker anders over. Ze behoren tot de jongere bewoners van Florapark. Voor ons is de situatie anders dan voor de oudere mensen die thuiszorg hebben. We vinden dat we als huurder zelf moeten kunnen bepalen hoe we het willen regelen tijdens de verbouwing. Die keuze had Liberein ons vanaf het begin moeten geven.
Nu dat niet is gebeurd, kiezen we er toch voor zelf tijdelijk ergens anders een woning te regelen, onze spullen tijdens de verbouwing ergens veilig op te slaan en daarvoor een verhuisbedrijf in te schakelen. Dan hebben we recht op een vergoeding van 6050 euro , aldus Joldersma.
Advocaat in de armBecker en Joldersma hebben een advocaat in de arm genomen en medebewoners in een brief opgeroepen zich bij hen aan te sluiten. Een terzake kundige jurist kan u tegen een kleine vergoeding van 150 euro helpen om de 6050 euro te innen. Tevens tekent u om de 14 dagen huurmindering tijdens de renovatie door Liberein te laten terugstorten.
De door Becker en Joldersma ingeschakelde advocaat gaf deze week uitleg tijdens een speciaal belegde informatiebijeenkomst, die door voor- en tegenstanders van een juridische procedure is bezocht. Hoeveel mensen zich aansluiten bij een rechtszaak tegen Liberein, moet de komende dagen duidelijk worden.
De actie valt niet bij alle bewoners in goede aarde. Ook hun familieleden bemoeien zich er mee. Die mensen zorgen voor extreem veel onrust , zegt een man waarvan zijn schoonmoeder in Florapark woont. Hij wil niet met naam in de krant. Mensen worden onder druk gezet om een rechtszaak te steunen.
Bangmakerij
Er is volgens hem sprake van bangmakerij. Dit riekt naar geldklopperij want Liberein doet naar onze mening niks verkeerd. Bewoners worden door de initiatiefnemers lekker gemaakt om maar vooral mee te varen op dit gouden schip.
Gerritsen benadrukt namens Liberein dat iedereen het recht heeft een rechtszaak aan te spannen . Maar er zijn bewoners die zich voor het blok gezet voelen. Het zorgt voor onrust. Dat betreuren we.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels