Topondernemer Gerard Sanderink hield de directie van Medimate eerst een worst voor: als ze zijn ex-vriendin konden bewegen haar aandelen in Medimate te verkopen, zou Sanderink met nieuwe financiering over de brug komen. Maar nu Medimate failliet is, heeft Sanderink geen interesse.
"Althans, op dit moment niet, zo heeft hij mij laten weten", zegt curator Jetse Eringa. Medimate, dat werkte aan een thuistester waarmee manisch depressieve patiënten het lithium- en creatinine gehalte in hun bloed en de nierfunctie kunnen meten, ging vorige week failliet.
Er moest opnieuw kapitaal in het bedrijf om de salarissen van de drie directieleden en vijf personeelsleden te kunnen betalen. Naast de drie directieleden zijn Gerard Sanderink en zijn ex-vriendin, Brigitte van Egten met wie Sanderink in onmin leeft, eigenaar van het bedrijf. Volgens curator Eringa hebben zich wel enkele andere overnamekandidaten gemeld. Daarmee gaat hij nu in gesprek.
Uitkoop
Dat Sanderink afziet van een nieuwe kapitaalinjectie in Medimate is opmerkelijk, omdat hij de directie van het in nanotechnologie gespecialiseerde bedrijf aanvankelijk had toegezegd wél bereid te zijn vervolgfinanciering te geven. Maar dan zou Brigitte van Egten haar aandelen in Medimate moeten verkopen. Directielid Steven Staal van Medimate mailde hierover aan Van Egten: "Onder de specifieke voorwaarde dat jij jouw aandelen aan Gerard Sanderink of het bedrijf overdraagt. Als tegenprestatie voor het aanbieden wordt jou het volgende aangeboden: een éénmalig bedrag van 10.000 euro, direct door ons te voldoen, vermeerderd met een tweede betaling van 10.000 euro na drie jaar. Ik ben van mening dat dit onze enige optie is om een faillissement te voorkomen en ik hoop dat je mee wilt werken", aldus Staal.
'Dwang en dreiging'Van Egten weigerde, omdat ze vindt dat ze haar 'de aandelen onder dwang en dreiging afhandig probeerden te maken'. Steven Staal wil niet ingaan op de vraag of hij zich door Sanderink voor het karretje gespannen en in de steek gelaten voelt. Sanderink geeft immers niet thuis, nu Van Egten als gevolg van het bankroet toch nog als aandeelhouder is geloosd.
Volgens Staal is de lithium-thuistester van Medimate 'gecertificeerd en marktrijp.' "We hebben getest bij vijf GGZ-instellingen in Eindhoven, Helmond, Breda, Leuven en Groningen. Van vier testlocaties hebben we de resultaten binnen en die zijn positief."
Proeftesters
De anderhalf miljoen euro die Medimate zegt nodig te hebben om door te kunnen, betreft volgens Staal financiering voor de laatste stap. "We moeten nu op grote schaal proeftesters gaan uitzetten. Dat kost veel geld." Of er precies anderhalf miljoen nodig is, laat curator Jetse Eringa in het midden. "Ik heb geluiden vernomen dat het ook met minder kan. Dat ga ik onderzoeken." Sanderink zelf wil niet reageren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman