Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enquête afvaldump: Roep om herinvoering 300 kilo stortquotum in Enschede

429742 afval 5

Wat moet er gebeuren tegen afvaldump? We vroegen onlangs Enschedeërs om in de breedste zin mee te denken over de oplossingen van de grootste ergernis in de stad. Nu publiceren wij hun antwoorden.

Afvaloverlast is ergernis nummer één in Enschede. Die conclusie kan worden getrokken uit een enquête van Tubantia in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maar ook uit een vragenlijst die raadsleden na de verkiezingen zelf in de stad verspreiden.

Bij tientallen afvalcontainers en milieupleinen in de stad wordt met grote regelmaat gedumpt. Zodanig, dat Twente Milieu inmiddels 365 dagen per jaar vuilniswagens inzet om de bijplaatsingen op te halen. De kosten van het opruimen van gedumpt afval zijn in zeven jaar tijd ongeveer verdubbeld.

In het kader van het Enschede Akkoord zijn de dertien gemeenteraadsfracties al enige tijd met elkaar in overleg om tot een gezamenlijke aanpak van de afvalproblematiek te komen. Maar wat vinden Enschedeërs die hinder ondervinden van afvaldump nu zelf dat er zou moeten gebeuren. Via een digitale vragenlijst vroegen we inwoners om mee te denken en daar werd met ruim 3500 bruikbare ingevulde vragenlijsten massaal gebruik van gemaakt. De resultaten geven een indruk in welke oplossingsrichtingen inwoners denken.

Stortquotum
Het gratis stortquotum wordt door veel deelnemers aan de vragenlijst genoemd als het Ei van Columbus. Maar liefst 67 procent denkt dat herinvoering van een quotum van 300 kilo bij het brengpunt afvaloverlast zal helpen terugdringen.

Die gedachte rijmt met het soort afval dat de deelnemers vaak zeggen tegen te komen naast de containers in hun buurt: grofvuil (89 procent), gevolgd door grijze restafvalzakken (59 procent) en zakken met verpakkingsafval (47 procent). Het opvoeren van het stortquotum van 75 kilo naar 300 kilo is echter niet zonder gevolgen. De afvalstoffenheffing per huishouden zal dan met zo n vijftien euro moeten worden verhoogd.

Behalve het stortquotum hebben veel Enschedeërs hun hoop gevestigd op een betere of strengere aanpak van afvalhufters. Van de respondenten zegt 37 procent dat er meer handhaving moet komen en 26 procent vindt dat er best camera s kunnen worden geplaatst bij milieupleinen of afvalcontainers. Handhaving blijkt in de praktijk lastig. In de huidige situatie moet een afvaldumper op heterdaad worden betrapt om een boete te kunnen opleggen en het is voor boa s onmogelijk om 24/7 bij alle containerlocatie te surveilleren. Het gebruik van camera s mag mede uit oogpunt van privacy niet zomaar worden toegepast.

Daarnaast dreigt er nog een ander probleem voor handhaving. De gemeenteraad laat momenteel onderzoeken of er beter kan worden gehandhaafd op scooters en brommers in de binnenstad. Omdat de capaciteit op de afdeling beperkt is, heeft wethouder Jurgen van Houdt al gewaarschuwd dat dit ten koste kan gaan van boa s in de wijken. Die houden zich onder meer bezig met afvaldump.

Beleid of gedrag?Weerstand en kritiek op het afvalbeleid is er ook. Van de ruim 3500 deelnemers denkt 38 procent dat het afschaffen van diftar een oplossing is tegen afvaloverlast. Dat wordt nog eens bevestigd in de bijna duizend vrije opmerkingen. Sinds invoering van diftar is Enschede geen visitekaartje , schrijft een van de respondenten. Hoewel er geen aantallen kilo s zijn geregistreerd, blijkt uit de kosten van de gemeente dat afvaldump sinds invoering van diftar substantieel is toegenomen. Echter, ook in de jaren voorafgaand aan diftar was er al sprake van een geleidelijke toename van afvaloverlast.

Tegenover de kritiek op het beleid staat dat in veel reacties afvaldump wordt toegeschreven aan een mentaliteitskwestie. Het probleem is het asociaal gedrag van mensen. En gedrag is erg moeilijk te veranderen, maar wel noodzakelijk , luidt een van de vrije opmerkingen. Opvallend is dat een strengere handhaving wel vaker wordt genoemd dan gedragscampagnes (12 procent), meer afvalcoaches (6 procent) en het inrichten van tuintjes rond afvalcontainers (6 procent) als middel tegen afvaldump. Slechts 1 procent van de ondervraagden vindt dat er niets moet gebeuren.

De gemeenteraad gaat dit jaar nog in gesprek over de toekomst van het afvalbeleid. Daarin worden ook de reeds genomen maatregelen tegen afvaloverlast geëvalueerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Harold Busschers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.