Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Doodsteek dreigt voor regionale postbedrijfjes door fusie van PostNL en Sandd

429802 MSG

De fusie van postgiganten PostNL en Sandd mag niet ten koste gaan van kleine regionale postbedrijfjes. Daar werken namelijk zo n 3000 mensen met een arbeidshandicap. Postbedrijf MSG in Enschede wil dat de Tweede Kamer de werkgelegenheid van deze mensen beschermt. 1Twente sprak hierover met Arjan Kleizen, directeur bij MSG in Enschede. Beluister het interview terug onderaan dit nieuwsbericht.

In februari maakten PostNL (38.000 medewerkers) en Sandd (19.000) bekend te willen fuseren. Dat zou wel eens de doodsteek kunnen zijn voor enkele tientallen kleine regionale postbedrijfjes. Die kunnen niet concurreren met de fusiegigant, die straks 95 procent van de postmarkt in handen krijgt. En bij die kleine postbedrijven werken veel mensen met een arbeidsbeperking. Postsortering en -bezorging is namelijk bij uitstek een branche waarin bijvoorbeeld mensen met autistische stoornissen, verstandelijke of psychische beperkingen goed kunnen werken.

Vandaar dat deze regionale postbedrijven maandag aandacht vroegen voor hun toekomstige concurrentiepositie, tijdens een werkbezoek van PvdA-Kamerlid William Moorlag aan postbedrijf MSG in Enschede. MSG maakt deel uit van Business Post, een organisatie van samenwerkende regionale postbedrijven in heel Nederland.

Wenselijk en onontkoombaar
Moorlag liet in een eerder stadium al weten de fusie tussen PostNL en Sandd wenselijk en onontkoombaar te vinden. De postmarkt krimpt elk jaar met tien procent. Je kunt niet in elke wijk twee bezorgers met halflege fietstassen laten rijden, dat is niet efficiënt. Dus als je wilt dat we in Nederland gewoon vijf dagen per week post bezorgd krijgen, tegen redelijke tarieven, dan kan dat alleen met een groot en sterk postbedrijf.

Maar Moorlag, die zelf in het verleden directeur was van een bedrijf in de sociale werkvoorziening, erkent dat dat het eind kan betekenen voor de kleine bedrijfjes. Die moeten we dus in bescherming nemen. Daarin moet de Autoriteit Consument en Markt een rol gaan spelen. Zij moeten de macht krijgen om de concurrentiepositie te bewaken.

Monopoliepositie
Die ACM zal waarschijnlijk binnenkort negatief adviseren over de PostNL-Sandd-fusie, juist vanwege de monopoliepositie. Maar het is ook zeer waarschijnlijk dat staatssecretaris Mona Keijzer dat advies naast zich neer zal leggen: het algemeen belang van betrouwbare postbezorging weegt volgens een meerderheid van de Tweede Kamer zwaarder dan de voordelen van concurrentie.

Volgens Moorlag moet de ACM ervoor zorgen dat PostNL/Sandd tegen gunstige voorwaarden bijspringt op plaatsen waar Business Post geen landelijke dekking kan bieden. De ACM zou die service volgens Moorlag moeten afdwingen. Vooraf, want kleine bedrijven hebben er niets aan als ze achteraf hun gelijk moeten halen in eindeloze rechtszaken.

Model
Verder wil Moorlag op langere termijn een heel ander distributiemodel, met name voor pakketten. Je ziet dat de pakketbezorging door het digitaal winkelen enorm groeit. Maar dat heeft gevolgen voor het milieu, en voor de verkeersveiligheid. Je hoeft niet in elke straat vijf verschillende pakketbezorgers te laten rijden: je kunt ook alle pakketjes laten afleveren op een paar centrale plaatsen, van waaruit de laatste kilometers door één dienst aan huis worden gebracht. Gemeenten zouden die diensten kunnen aanwijzen en daarbij bijvoorbeeld eisen stellen aan milieuvriendelijkheid en sociale voorwaarden bij zo n laatste-kilometer-bezorgdienst . Ook daar zouden mensen met een arbeidsbeperking heel goed aan de slag kunnen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Veertje Heemstra
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.