Stoelen vlogen door de lucht, gitaren en geluidsapparatuur werden verwoest en 15.000 bezoekers moesten rennen naar een veilige schuilplaats: de storm tijdens het jubileumweekend van de Twentse Woodstockshow in het Duitse Heilbronn was geen kattenpis. Het was echt een kleine tornado. De beelden lijken al heftig, maar tijdens het heftigste moment heeft niemand gefilmd , vertelt Ten Den.
Woodstock The StoryDe show van de Twentse theatermaker, Woodstock The Story, vertelt het verhaal van het meest beroemde popconcert aller tijden, dat 400.000 bezoekers trok. Naast de line-up met wereldsterren als Joe Cocker, The Who, Janis Joplin, Jimmy Hendrix, CCR en Carlos Santana, droeg ook de storm die het terrein teisterde bij aan de mythevorming rond het festival.
En nu: precies 50 jaar later gebeurt het weer. Ten Den kan er bijna niet bij: Bizar toch? Het is een wonderlijk toeval. Het verschil tussen toen en nu? De storm was korter, maar een stuk heviger.
Regen? Prima!
Dat er slecht weer op komst was, wist de organisatie. Het laatste half uur van de voorstelling zou er kans zijn op regen, maar dat vonden we eigenlijk prima. We spelen de storm op het festival na in onze show, dus een beetje regen draagt daar alleen maar aan bij.
De ontsteltenis was dan ook groot toen een enorme windhoos tijdens het openingsnummer over de binnentuin trok waar de voorstelling plaatsvond. In een kwartier tijd viel er een enorme hoeveelheid regen en hagel en het waaide onafgebroken. Het was echt heftig , benadrukt Ten Den, er was flinke paniek.
Hippiegevoel
Zowel bij de cast als het publiek bestond er geen twijfel: de show kon niet doorgaan. Het podium was bezaaid met hagelstenen en we hadden geen eens versterking meer. Er is heel veel kaduuk. Maar in de geest van het originele Woodstockfestival besloot de cast niet bij de pakken neer te gaan zitten. Het verhaal van het festival gaf ons de kracht om door te gaan. Ondanks alle tegenslagen, ging Woodstock ook door. En wij dus ook.
De nummers die akoestisch konden worden uitgevoerd, zijn tussen het publiek dus alsnog uitgevoerd. We zijn gewoon met onze gitaren tussen de mensen gaan staan. Het gaf echt het hippiegevoel. Het begrip bij de bezoekers was groot. Iedereen snapte dat de show niet door kon gaan en we kregen een groot applaus. We hebben nog nooit zoveel cd's verkocht bij een show en slechts één iemand vroeg of hij zijn geld terug kon krijgen. Dat ze het gevoel van Woodstock toch konden waarborgen, maakt voor Ten Den veel goed.
Schade
Toch blijft het een flinke domper dat de afsluiting van het jubileumweekend van de show letterlijk in het water is gevallen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is, maar dat het groot is, is zeker. Een geluidstafel alleen kost al duizenden euro s. En gitaren, ja dat zijn naast kosten ook echt gevoelsdingen.
Maar de theatermaker benadrukt dat het vooral belangrijk is dat er, wonder boven wonder, geen slachtoffers zijn gevallen. Het had heel anders kunnen aflopen.
Tegelijkertijd blikt Ten Den ook tevreden terug op het weekend. We hadden elke voorstelling duizenden bezoekers en zijn live uitgezonden op de Duitse omroep ZDF: dat was fantastisch.
Hoe verder?Voor de zogenoemde XXL-uitvoering van Woodstock The Story in Hertme op 31 augustus heeft de storm geen gevolgen. We moeten de boel nu even op orde maken, maar wij gaan in Hertme gewoon knallen. We zijn na deze ervaring écht op alles voorbereid , grapt de theatermaker. Niks krijgt ons kapot.
XXL-uitvoering Woodstock, The Story wordt op 31 augustus in Hertme in een XXL-uitvoering gebracht. Er is een achtkoppige band en een twintig man sterk orkest met strijkers en blazers. Woodstock, The Story toerde van 2012-2017 door Europa. De door de Enschedese theatermaker Laurens ten Den en dirigent Matthijs van Noort opgezette productie was meer dan tweehonderd keer te zien in Nederland, Duitsland en Zwitserland. De aanstaande show in het openluchttheater is uitverkocht.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video