Vijf minuten voor tijd probeerde Mohamed El Hankouri van FC Groningen José Matos voorbij te gaan. Dat lukte niet. Groot was later dan ook de verbazing dat de speler van FC Twente al zwaar geblesseerd bleek te zijn. Het gebeurde zaterdagavond net na rust. De ogen waren op dat moment gericht op Mike te Wierik, die een overtreding had begaan op Haris Vuckic. Buiten beeld maakte Ritsu Doan in een duel een einde aan het seizoen van de Spanjaard.
FC Twente mag de aard van de blessure vanwege de privacywetgeving niet bekend maken, maar geeft wel aan dat het herstel van de kniekwetsuur negen tot twaalf maanden duurt. Dat is de tijd die staat voor een kruisbandblessure. Matos is terug naar Spanje en de kans dat de huurling nog terugkomt is nihil. Financieel gezien is het domme pech voor Twente, niets aan te doen. Inmiddels is er ook al een vervanger gehaald. Zondag staat in plaats van Matos, die ook pas dit seizoen kwam, de naam van Calvin Verdonk in de opstelling tegen RKC.
Mark-Jan Fledderus is verbaasd als hij hoort wat er is gebeurd en dat Matos 'gewoon' doorspeelde. "Ik heb niets aan hem gezien", zegt de technisch directeur van FC Groningen. De oud-verdediger liep zelf als speler van Heracles in 2016 een kruisbandblessure op in het uitduel tegen Excelsior, ook hij speelde tot het laatste fluitsignaal door. "Maar moet je niet zien hoe. Als ik een klein beetje kracht zette, klapte ik er door. Ik bleef staan, omdat er al drie keer was gewisseld. Maar ik kon geen bal meer raken."
Zuurstof
Sommige spelers moeten met een ambulance van het veld af worden gehaald, zegt Jeroen van de Camp van FC Kruisband. "Anderen kunnen verder, al is dat wel de minderheid." Hij liep drie keer een kruisbandblessure op en specialiseerde zich in het onderwerp. "Luciano Narsingh scheurde in 2013 bij PSV zijn voorste kruisband af. Hij speelde de wedstrijd nog gewoon uit en scoorde zelfs tegen NAC. Daarna was het winterstop en ging hij op vakantie. Pas bij terugkomst liet hij zijn knie onderzoeken en bleek het ernstig.
Dat Matos door kon spelen tegen FC Groningen, kan te maken hebben met de spierkracht in zijn benen. "En op adrenaline hou je het ook nog wel even vol", zegt Van de Camp. "Daarnaast maakt het uit of het de voorste of achterste kruisband is. Ik ben geen medisch deskundige, wel ervaringsdeskundige. Ik was 22 jaar toen het me voor het eerst overkwam, dat was in 2003. Na vijftien maanden kwam ik terug en in de eerste wedstrijd die ik speelde, gebeurde het weer. Een paar jaar later opnieuw, bij een familietoernooi. Ik heb FC Kruisband opgericht om mensen die hetzelfde hebben, te motiveren en van informatie te voorzien.
Kevin Spanjaard (27) weet ook precies hoe het is. De Twentse amateurvoetballer was een groot talent bij Go Ahead Eagles, maar ook hij scheurde drie keer een kruisband en moest zijn droom opgeven. "Na de eerste keer ben je nog vol vertrouwen. Na de tweede keer merk je dat alles om de knie heen stijver wordt, zoals de hamstring. Een maatje van mij voetbalt al jaren in de eerste klasse zonder kruisband. Dat gaat goed, hij heeft altijd doorgespeeld. Maar als prof kan dat niet, zonder kruisband kom je bij een volgende club niet door de medische keuring."
Spanjaard speelt tegenwoordig bij de amateurs van UDI in Enschede. "Na de tweede keer kon ik voor een minimaal bedrag blijven bij Go Ahead, maar ik heb gekozen voor een maatschappelijke carrière."
RonaldoDie verhalen kent Van de Camp natuurlijk ook. Het gaat vaker niet goed, dan wel. Maar er zijn ook veel succesverhalen, van sporters die sterker terugkeerden na een kruisbandblessure. Neem Ruud van Nistelrooy , Philipp Lahm, de Braziliaanse Ronaldo (drie keer) en Xavi. Ronaldo werd later nog wereldkampioen.
Ook internationale topsporters als American football-speler Tom Brady, skister Lindsay Vonn en hockeyster Naomi van As keerden terug op het hoogste niveau. Het zijn volgens de kruisbandkenner de mooie voorbeelden.
Van de Camp heeft een database aangelegd met alle sporters die de blessure ooit hadden. "Eén op de vier overkomt het nog een keer, één op de drie keert niet meer terug op het oude niveau en moet een stap terug doen. Ik wil graag de boodschap op de patiënten overbrengen dat ze er rekening mee houden dat het niet goed komt. Dat wil je niet, maar het is wel de realiteit."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman