Of het nu bij Müller in Holten is, bij Heisterkamp uit Oldenzaal of HST Logistics uit Enschede; overal in de regio zoeken bedrijven naar vrachtwagenchauffeurs. Landelijk zijn er 4900 vacatures, laten cijfers van sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) zien. Regionale bedrijven hebben gezamenlijk corporaties opgericht in Oldenzaal en Rijssen, het Opleidingscentrum Transport en Logistiek (OT&L), om mensen te werven. Het ROC van Twente verzorgt de opleiding.
Dat bedrijven volop zoeken, komt volgens Leo Brant, manager personeelszaken bij HST Logistics, ook doordat chauffeur zijn tegenwoordig een sexy vak is. Hij doelt daarmee op het feit dat er meer vraag is dan aanbod en chauffeurs dus ook switchen van werkgever. Omdat het gras bij de buren groener lijkt. Dat is weleens anders geweest.
SpeeddatesBij HST doen ze er van alles aan om mensen te werven. Scholen krijgen rondleidingen en er zijn speeddates op zaterdagen, waar (toekomstig) chauffeurs langs kunnen komen voor een kop koffie en mogelijk een nieuwe baan. Maar Brant vreest dat het probleem niet snel opgelost wordt. We hebben te maken met vergrijzing , zegt Brant. En we blijven allemaal consumeren. De telefoon waarmee je belt, het bureau waaraan je zit; het moet allemaal vervoerd worden.
Ook Laurens van Lier, directeur Transport, Logistiek & Mobiliteit bij het ROC van Twente, wijst daarop. Hij deelt de mening van Brant dat chauffeur zijn een sexy vak is, maar niet alleen vanwege de baangarantie en de schaarste. Het is de vrijheid, het sturen van een mooie, grote wagen.
Niels Eggink (34) weet dat als geen ander. Trots was hij op zijn vak. Een ongeluk waarbij zijn enkel verbrijzelde maakte daar een einde aan. Nu leidt hij jonge chauffeurs op, bij OT&L in Rijssen. Een kleine vijftig jongens en meiden worden er geschoold tot chauffeur of logistiek medewerker, voor tien bedrijven in Rijssen-Holten. Ze zijn gepassioneerd, ziet Eggink, en stuk voor stuk komen ze aan het werk. Die bedrijven hier groeien allemaal.
Dat bevestigt Frank Wessels, van transportbedrijf Wessels Rijssen. Tachtig chauffeurs hebben ze, vijf ervan gaan de komende jaren met pensioen, terwijl het bedrijf groeit. We kunnen het nu nog redelijk invullen, maar het probleem wordt groter.
Uren makenGoede, jonge krachten vinden en binden is lastig, die zijn zo weg, zegt Wessels. Met goed bedoelt hij de jongens die van kinds af aan al tussen de vrachtwagens lopen. Die weten wat het inhoudt, weten dat het veel uren maken is. Als je niet bereid bent meer dan acht uur per dag te werken, dan weet ik niet of dit de goede sector is.
De lonen zijn de laatste jaren verhoogd, de cao verbeterd. Volgens Brant krijgt een ervaren chauffeur voor een 40-urige werkweek met Nederlandse ritten een kleine 2700 euro bruto. Wie internationaal gaat, zit - met de onkostenvergoeding erbij - snel aan de 3000 euro netto. Van Lier: Het is een onafhankelijk, goed betaald beroep.
Eggink ziet dat iets anders. Het is nog altijd geen topsalaris. Een chauffeur moet een beetje gek zijn. Er moet diesel in je bloed zitten, zeggen wij, want het is geen negen tot vijf baan. Wie veel uren maakt, kan goed verdienen.
Van Lier wijst op het feit dat sectoren als de bouw en de zorg met hetzelfde probleem zitten als de logistiek. En iedereen vist in dezelfde vijver. De concurrentie op de arbeidsmarkt is heel erg groot. We moeten in Nederland gaan nadenken over hoe we onze werkzaamheden gaan verdelen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman