De herinrichting van het Bijvank ging niet zonder slag of stoot, maar de bewoners die bijna tien jaar geleden met spandoeken - Slopen is bezopen - protesteerden, zijn inmiddels om. De buurt, in de jaren 60 gebouwd voor luchtmachtpersoneel en middenstanders, ging langzaamaan achteruit. Woningen moesten hoognodig op de schop, bewoners wilden niet wijken en gingen de straat op.
Wensen
Woningcorporatie Domijn ging met hen in gesprek, inventariseerde wensen en zetten er en passant, samen met de gemeente, een compleet nieuwe buurt neer. Met de brinkenstructuur zoals die ooit door architecten was bedacht, maar om economische redenen niet werd uitgevoerd, en zo ingericht dat de wijk massa s water aan kan. Vijf keer meer dan andere buurten en wijken.
Wadi s
Aanvankelijk was er een weg gepland. Nu loopt er een brede strook met vijf geschakelde wadi s als een groene as door de buurt. Het hemelwater van de brinken eromheen loopt via putten en door de goten in de straten naar die groenstrook, waar het in de bodem gaat en - als er te veel is - geleidelijk via de wadi s wordt afgevoerd naar omliggende vijvers en ander oppervlaktewater.
Bij de graafwerkzaamheden voor de laatste wadi - die is nu in aanleg - stuitte de machinist op een stapel zwerfkeien, daar achtergelaten door de laatste gletsjer uit de ijstijd. Net als het keileem, dat Enschede zijn bijzondere geografie en de status van waterstad gaf.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ernst Bergboer