Een groot aantal inwoners van Enschede heeft afgelopen woensdag een frauduleuze sms ontvangen met als doel bankgegevens te ontfutselen. De politie Enschede waarschuwt op de eigen Facebookpagina voor het bericht. Enkele gedupeerden hebben inmiddels aangifte gedaan, zo laat de politie weten. De omvang van deze sms-bom is nog onduidelijk.
Het sms je is woensdag in de loop van de dag verzonden aan tal van mobiele nummers die zich in Enschede bevonden. De inhoud is niet in elk bericht hetzelfde. Zo kreeg een gedeelte van de ontvangers een zogenaamd bericht van de Rabobank, met daarin een valse link naar een pagina om een nieuwe bankpas aan te vragen. Een ander gedeelte kreeg een aanmaning van een openstaande boete. Alle sms jes bevatten een link naar een webpagina, die in werkelijkheid wordt gebruikt om persoonlijke gegevens binnen te hengelen.
Omvang onduidelijk
Hoeveel Enschedeërs het bericht van een onbekend 06-nummer hebben ontvangen is volgens de politie niet precies duidelijk. Wij hebben de indruk dat het een grote omvang heeft gehad, exacte aantallen hebben we niet , laat woordvoerder Marel van Steenbergen weten. Zoals je in de reacties onder het bericht op Facebook kunt zien zijn verschillende mensen gedupeerd. Tot nu toe hebben een paar mensen zich bij ons gemeld. We raden altijd aan om aangifte te doen.
Aantal meldingen sterk toegenomen
De Fraudehelpdesk waarschuwde onlangs al voor het gebruik van nep-sms jes om persoonlijke informatie te vergaren. Het gebruik van een sms-bom zoals die afgelopen week in Enschede is verstuurd, is de laatste jaren explosief gestegen. Waar in 2018 nog 294 meldingen binnenkwamen bij de Fraudehelpdesk, waren dit er tot en met juli 2019 alleen al 4.075. Dit jaar werden 61 mensen ook daadwerkelijk slachtoffer van zo n nep-sms. Over 2018 waren dat er 17.
Het gaat vooral om phishing-sms en wat wij spooknota s noemen , legt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk uit. Daarbij denkt iemand via een linkje naar een bepaalde website te gaan, maar gaat in de plaats daarvan naar een nep-website. Wanneer je daar inlogt en bijvoorbeeld 25 euro overmaakt, heb je in werkelijkheid inloggegevens en overboekcodes aan criminelen gegeven. Die gebruiken die gegevens vervolgens om in te loggen op de echte website van de bank. En maken dan natuurlijk geen 25 euro over naar zichzelf maar als het even kan een paar duizend euro. Bij de spooknota s gaat het om een zogenaamde openstaande boete of betaalachterstand.
Volgens cijfers van de Fraudehelpdesk is er dit jaar al ¬127.554,- euro buitgemaakt met het versturen van nep-sms jes. Ter illustratie: over heel 2018 was de opbrengst ¬33.367,- euro. In 2017 liep de schade voor gedupeerden niet verder op dan ¬2.677,- euro.
Dader achterhalen lastig
De politie Enschede sluit niet uit verder onderzoek te gaan doen naar de sms-bom, maar geeft toe dat het lastig is de bron te achterhalen: Het mobiele nummer leidt in de meeste gevallen niet naar een persoon, maar naar een prepaid mobiel waaraan niemand gekoppeld is , legt woordvoerder Marel van Steenbergen uit. Het rekeningnummer waarop betalingen worden gedaan leidt in de meeste gevallen naar een zogenoemde geldezel: iemand die tegen een kleine, eenmalige vergoeding zijn rekeningnummer ter beschikking heeft gesteld. Diegene heeft vaak geen idee met wie hij contact heeft gehad.
De politie heeft dan ook een duidelijk advies voor wie wordt benaderd voor dit soort praktijken: Wij waarschuwen om je rekeningnummer nooit te laten gebruiken door anderen. Dat kan gevolgen hebben voor het afsluiten van bijvoorbeeld een lening of het afsluiten van een nieuwe bankrekening.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay