Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Luchtruim in Enschede straks vol drones, hoe voorkom je botsingen?

428591 922340

Op het dak van de 101 meter hoge Alphatoren in Enschede staat sinds deze week een droneradar. Space53, het dronetestcentrum op het vliegveldterrein, wil hiermee het luchtruim boven Enschede beter in beeld krijgen. Ter voorbereiding op een toekomst met drones .

Drones die zelfstandig opstijgen, hun route plannen, helikopters ontwijken, en weer op de juiste plek landen. De lucht zit er naar verwachting over enkele jaren vol mee. Een koud kratje bier, je net bestelde eten of online gekochte kleding: tal van bedrijven experimenteren met het gebruik van drones.

Hip en modern allemaal, maar het kan ook voor problemen zorgen. Eind juni kwam het tot een bijna-botsing tussen een traumahelikopter, die onderweg was naar het Medisch Spectrum Twente in Enschede, en een drone. Dat incident is niet de aanleiding voor het plaatsen van deze radar geweest, maar heeft het proces wel in een stroomversnelling gebracht , vertelt Marc Sandelowsky, directeur van Space53.

Illegale dronepiloten
Vrijwel de gehele stad Enschede is een no-flyzone. Dat betekent dat vliegen met drones er verboden is. Toch wordt er nog steeds illegaal gevlogen. Er komen regelmatig meldingen binnen van mensen die een drone zien vliegen, maar we hebben geen idee hoe vaak het nou echt gebeurt , zegt Sandelowsky. De radar bovenop de Alphatoren brengt nu in een straal van twintig kilometer de bewegingen in het luchtruim in kaart. Met dit systeem krijgen we inzichtelijk om hoeveel drones het nu daadwerkelijk gaat.

Eerste stap
De gegevens worden achteraf uitgelezen; Space53 benadrukt dat er niet live meegekeken wordt. We zijn geen bewaking van het luchtruim van Enschede. Een volgend incident zullen we er dan ook niet mee voorkomen, maar het is wel de eerste stap naar een toekomst met drones , zegt Sandelowsky.

Die toekomst verandert al sterk. Zo geldt er vanaf volgend jaar zomer Europese wetgeving voor drones. De Luchtverkeersleiding Nederland en TU Delft experimenteerden vorige maand al met een nieuw systeem. Daarin zou de luchtverkeersleiding met één druk op de knop alle drones in een gebied kunnen laten landen, bijvoorbeeld als er een traumahelikopter over vliegt.

In goede banen
Waar we nu naartoe moeten is de vraag: willen we drones van hoger hand in goede banen leiden, of kunnen we het ook met software oplossen? , zegt Sandelowsky. Met software kun je drones een prioriteit meegeven, waarin belangrijke drones altijd voorrang hebben op de rest. De dronetechnologie biedt veel kansen, de data van de radar op de Alphatoren kunnen daaraan bijdragen.

De ontwikkelingen in Enschede worden met grote belangstelling gevolgd door de Veiligheidsregio Twente, de politie Oost-Nederland en het MST in Enschede. Het radarsysteem wordt gefinancierd door Drone Flight Company uit Hoofddorp.

Nieuw?

Helemaal nieuw is een droneradar trouwens niet. Zo n installatie werd eerder gebruikt bij onder meer de Nucleaire Veiligheidstop in Den Haag in 2014. Ook vliegvelden hebben er al eens mee getest. Maar zo n radarsysteem in een stedelijke omgeving is vrij uniek, stelt Sandelowsky.

De radar beslaat een cirkel van 40 kilometer en brengt daarmee dus ook drones in bijvoorbeeld Hengelo en over de grens in Duitsland in kaart. Space53 zegt zich echter alleen te richten op de stad Enschede en het luchthaventerrein, waar eveneens een no-flyzone van kracht is.

Drone-examen
Nu heeft elk EU-land nog zijn eigen regels voor drones, maar vanaf medio volgend jaar geldt er strengere Europese wetgeving. Zo moet een dronevlieger straks minimaal 16 jaar oud zijn, moet hij of zij een theorie-examen afleggen en zich laten registreren. Ook mogen de onbemande drones niet hoger vliegen dan 120 meter.

De nieuwe wetgeving gaat ook een versoepeling van de regels betekenen: zo mag er s nachts gevlogen worden en geldt je papiertje ook over de grens, in andere EU-landen. Speelgoeddrones lichter dan 250 gram en zonder camera vallen buiten de wetgeving.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.