Giuseppe Deiana heeft het vanaf eind jaren zestig allemaal gedaan: het pand uitbreiden en actueel houden. Pieter Schonewille en zijn judoschool uitkopen, net als Mike Haspers en z n karateopleiding. Hij doet het om zijn fitnessschool tot volle bloei te kunnen laten komen. Om de wereld van z n passie te overtuigen. Mensen te bewegen uit hun luie stoel te komen en aan het sporten te gaan. Bewegen, want daar word je een gezonder mens van.
Bij zijn investeringen is een drijfveer op de achtergrond dat hij zijn pensioen moet kunnen halen zonder één cent schuld. En laat dat nou niet zijn gelukt. Van die schuld wel. Alles is afbetaald, ondanks 17,5 % rente. Maar pensioen? Hij wordt dit jaar 77. Hij is nog elke dag in zijn sportschool aanwezig, als trainer, adviseur, motivator. Hij leidt het centrum nog altijd.
Maar een opvolger? Er zijn wel gesprekken met mogelijke overnamekandidaten en met ontwikkelaars die ook met het onroerend goed aan de slag willen terwijl ze de sportschool behouden. Maar Giuseppe is kritisch. Zijn verantwoordelijkheid naar de sportende leden is groot.
Iemand moet het doen
Als Giuseppe Deiana in 1967 zijn fitnessschool begint, weet hij natuurlijk wel dat er zoiets in Enschede nog niet bestaat. Maar dat hij ook de eerste in Nederland is, daar komt hij halverwege de jaren tachtig achter. Een studente van de universiteit Delft attendeert hem erop als ze hem interviewt voor haar afstudeeronderzoek. Het wordt nog een gevalletje cum laude ook.
Achttien is hij als hij in 1960 met een groep van 25 jongens van Sardinië naar Nederland komt. In Italië is geen werk, bij de firma Ankersmit in Deventer wel. Maar dan moeten ze op Sardinië de 25 gezondheidstesten wel goed doorstaan, want de textielfabrikant neemt geen risico. Woonruimte is er in een pension, maar Giuseppe realiseert zich vrij snel dat hij niet tussen Italiaanse jongens moet blijven als hij de Nederlandse taal wil leren.
Laat staan dat hij de wijze lessen van zijn vader in praktijk kan brengen: niet discrimineren, niet schelden, geen ruziemaken. Na driekwart jaar komt hij in de kost bij een Nederlands echtpaar. Voor zijn sociale contacten gaat hij trainen bij Hercules, een krachtsportvereniging. Door gewichtheffen en worstelen gaat hij zich een gezonder mens voelen. In de fabriek staat hij inmiddels bekend als een vertegenwoordiger van een gezond leven. Er wordt vaak gefluisterd: daar komt de sportman aan, sigaretten weg.
Arnold Schwarzenegger
In 1964 wordt hij in Essen tot best gebouwde atleet van Europa uitgeroepen. Een paar jaar later haalt hij de wereldtitel, verslaat Arnold Schwarzenegger zelfs. Hij volgt vele cursussen en workshops en heeft zich dusdanig verdiept in cultura fisica dat hij droomt de informatie zelf over te dragen in een eigen sportschool. Omdat in Enschede veel Italianen zitten, begint hij daar.
Ongeacht warm pleidooien krijgt hij geen financiële ondersteuning van de gemeente. Jij zit zo weer in Italië , schat de toenmalige wethouder in. Huisartsen raken wel degelijk geïnteresseerd en verwijzen patiënten door. Inmiddels telt Enschede 22 sportscholen. Maar waar het op persoonlijke aandacht aankomt scoort Deiana het hoogst, daar wordt hij dagelijks door zijn klanten op gewezen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita