Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

MST heeft wél bedden, maar niet genoeg handen aan 't bed

427736 mst lars

De opnamestop in het MST is vooral een vakantieprobleem in combinatie met pech. Een snelle panklare oplossing is er niet. Het is beslist geen kwestie van even een paar bedden erbij zetten, zegt topvrouw Sophia de Rooij.

Dinsdag werd bekend dat het ziekenhuis in Enschede een algehele opnamestop heeft ingevoerd. Alleen traumazorg, acute opnames voor onder meer hersenbloedingen en de spoedeisende hulp (SEH) bleven open. Daar wordt niet aan getornd, zegt bestuursvoorzitter Sophia de Rooij. Daarvoor worden altijd bedden vrijgehouden, vanwege de specifieke regiofunctie als topklinisch ziekenhuis. Maar verder gaat het MST dicht voor nieuwe, niet direct noodzakelijke opnames.

Een crisisteam bekijkt drie keer per dag of de stop opgeheven kan worden. Sinds maandag zijn ongeveer 14 patiënten met een geplande opname verplaatst. De Rooij: We nemen niet op, tenzij. Er is gewoon niet zo maar even een bed beschikbaar. Maar op spoed wordt niemand weggestuurd.

Onnodig bezetHet gebrek aan bedden wordt met name veroorzaakt door (oudere) patiënten, die in feite naar huis mogen, maar dat niet kunnen. Of omdat er thuis geen mantelzorg beschikbaar is. Of omdat de verzorg- of verpleeghuizen geen plek hebben. Het gaat momenteel om 15 patiënten die daardoor onnodig een MST-bed bezetten, vertelt De Rooij. We kunnen nu eenmaal niet sturen op het aanbod van deze patiënten. Ze dienen zich aan, zoals het komt. Hierdoor zijn dezer dagen alle verpleegbedden in het ziekenhuis bezet, was aanvankelijk de boodschap.

Maar dat is niet helemaal waar, nuanceert De Rooij nu. Alle bedden waarvoor er daadwerkelijk personeel beschikbaar is om goede zorg te leveren, die zijn bezet. Maar een bed is meer dan een matras, zegt ze. Het is in feite ook een seizoensgebonden probleem. Deels bij de patiënt: want tal van ouderen kunnen niet terugvallen op hulp van kinderen, omdat die op vakantie zijn en wachten daardoor in het MST op hulp thuis of in een verpleeghuis. Maar ook bij ons in de zorg: wij hebben veel personeel met schoolgaande kinderen. Die gaan nu ook op vakantie. Ook in de verzorgingshuizen is dat het geval. Ook daar kunnen ze momenteel even minder bedden bemensen .

Daarbij is er in het MST ook nog sprake van ziekte onder personeel. Ook overmacht, zegt De Rooij. Ze heeft het over twee personeelsleden die zelf in het ziekenhuis zijn beland. Dat lijkt weinig, maar het betekent volgens De Rooij concreet, dat de zorg voor acht bedden is weggevallen. Zo stapelde het probleem zich op.

Inhuren geen optieHet inhuren van extra personeel is geen optie. De Rooij: Bij de uitzendbureaus is geen mankracht te vinden. En je kan niet iedereen aan het bed zetten. We hebben zelf relatief veel jonge verpleegkundigen met nog weinig ervaring. Daar houden we ook rekening mee. We plannen de inzet van verpleegkundigen op basis van hun ervaring en de zorgzwaarte van de patiënten om kwaliteit te kunnen blijven bieden.

Ze heeft net zelf een ochtend meegedraaid op afdelingen, om te zien hoe de organisatie zich erdoor slaat. Ze ziet overal gemotiveerde mensen die de benen uit het lijf lopen, zegt ze. Personeel van diverse afdelingen springt bij op andere zalen. Er worden veel overuren gedraaid, maar er is geen wanklank en de kwaliteit van de zorg is goed.

Niet simpelEen oplossing is niet simpel, stelt ze. Maar voor volgend jaar wordt het hele logistieke proces nog eens tegen het licht gehouden. De planning van de bezetting wordt al in december gemaakt, zodat we weten waar we in de zomer aan toe zijn. Dat overvalt ons niet. Maar we gaan nog eens kijken of we de vakanties nog beter kunnen spreiden.

Daarnaast zal de organisatie van de te plannen opnames nog strakker moeten, denkt De Rooij. Welke patiënt kan je wel in de zomer plannen, en welke niet. Van de ene patiënt weet je dat die de volgende dag naar huis kan. Maar van sommigen kun je wellicht al weten, dat zij langer moeten blijven. Die kun je dan beter plannen in september dan in augustus. Misschien is daar winst te halen

Op sociale media kreeg het MST er flink van langs, omdat de locatie Oldenzaal deels leegstaat: daar is dus nog genoeg plek voor patiënten, was de opvatting. Maar dat is dus geen oplossing voor dit complexe probleem. Bedden genoeg. Het is een personeelsprobleem, mankracht tekort.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.