Net als veel stelletjes in die tijd leerden ze elkaar kennen in zaal Assink. Daar was in de jaren 50 elke zondagavond dansen. Om tien uur werd Annie, toen 16 jaar, weer thuis verwacht. Ik fietste mee. Dat was nog even stevig aanpoten, want ze woonde aan de andere kant van de stad , zegt Johan, die destijds 20 was.
Enschede zag er een dikke zestig jaar geleden heel anders uit, vertellen ze. De ouderlijke woning van Annie aan de Kotkampweg, op de plek van de huidige kleedkamers van voetbalclub Sparta, stond nog buiten de bebouwde kom.
Je had een paar andere boerderijtjes in de omgeving en Huize 't Pott, dat was het wel aan die kant van de stad. Johan groeide op richting Hengelo, in een buurtje op een zandvlakte dat de 'Sahara van Enschede' werd genoemd.
Militaire dienstplicht
Ze trouwden kort na de militaire dienstplicht van Johan. Hij bracht veertien maanden door in Nieuw Guinea. Dat was vlak voordat de ellende daar écht begon. Ik had die tijd niet willen missen, hoewel het soms zwaar was, daar in het oerwoud , aldus Johan.
Doorpakken
Eenmaal terug in Enschede vroeg hij direct Annie ten huwelijk. Ik dacht nu moet ik doorpakken. Ze woonden eerst bij de moeder van Annie. Na vier jaar kregen ze een huurflat in Boswinkel toegewezen. Het hielp dat we toen kinderen hadden. Dan kreeg je voorrang want er was woningnood. Die huizen in Boswinkel waren helemaal nieuw, maar zijn nu afgebroken.
Malle Pietje
Annie werkte op kantoor van Spinnerij Nederland en richtte zich vervolgens op de zorg voor de twee dochters. Johan was 45 jaar in dienst van een installatiebedrijf. Sinds veertig jaar wonen ze op hetzelfde adres in Twekkelerveld. Daar heeft Johan, vanwege zijn volgestouwde hobbyschuur in familiekring 'Malle Pietje' genoemd, de ruimte om te klussen. Annie is dagelijks in de weer in de tuin.
Weekendje weg
Het zestigjarige huwelijk vierden ze met kinderen en kleinkinderen met een weekendje weg. Het bereiken van deze mijlpaal is 'niet zo moeilijk' volgens hen. Gewoon een kwestie van geven en nemen. Anderen vinden het wel speciaal, getuige de bos bloemen van het gemeentebestuur en een felicitatiebrief van de koning. Het schrijven van Paleis Noordeinde tonen ze trots. Blijkbaar zijn we toch wel bijzonder.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen