Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Glanerbruggers ontwikkelen val voor processierups

427742 twentse broers

Naar Portugees voorbeeld hebben twee Twentenaren een val voor de processierups ontwikkeld. We begrijpen niet dat het in Nederland niet al lang op de markt is , zeggen ze.

De broers Jeffrey en Collin van den Dolder hebben in hun bedrijfsgebouw in Glanerbrug materiaal klaarstaan voor vijftig rupsenvallen. Het hoeft alleen nog in dozen, maar die zijn ook al klaargezet. In een schuur liggen er nog eens 150 in opslag.

Jeffrey en Collin werken als therapeuten in hun eigen Centrum voor Lijfkracht-Herstel. Het draait daarin volgens hen niet om symptoombestrijding, maar het aanpakken van de kern van het probleem. Dat denken ze nu ook te doen met de rupsenval: het begin aanpakken.

Korven
Jeffrey die in Oldenzaal woont en wiens dochter onder de jeuk zit van de brandharen van processierupsen, vertelt dat ze hebben gezien hoe Portugezen een soort korven of trechters om een stam bevestigen om de rupsen te vangen als ze in processie omlaag gaan.

Vorig jaar is hij met zijn broer gaan uitzoeken welk materiaal er nodig is om een versie voor Nederland te maken. Ze hebben er ook een test mee gedaan en gezien dat het werkte. Toen aarzelden ze nog over het verkopen ervan, omdat ze veronderstelden dat meer gespecialiseerde bedrijven er wel mee zouden komen.

Maar dat gebeurde niet. Tot hun verbazing hoorden ze afgelopen maanden discussies over het bestrijden van rupsen met chemicaliën. En zelfs over het kappen van eiken. Dat was het moment dat ze besloten hun rupsenval op de markt te brengen. De pakketten zijn inmiddels compleet.

Simpel systeem
Het systeem is simpel: een doorzichtige pvc-strip met een brede schuimband wordt aan de stam bevestigd, met een opening waardoor een buis loopt die in een plastic zak terechtkomt met compost als lokstof. Op hun processie omlaag zoeken de rupsen de opening en komen in de zak terecht. Omdat ze in dat stadium nog geen brandharen hebben kunnen mensen ze zonder problemen weghalen en bij het restafval gooien.

Jeffrey en Collin hebben geen foto s gemaakt van de zak waarin ze zelf processierupsen hebben gevangen. Dat komt omdat ze toen nog niet aan de verkoop van een product dachten.

Deskundigen betwijfelen of op deze manier alle rupsen worden gevangen, maar het kan in ieder geval geen kwaad. Collin zegt dat het al loont als het maar de helft tot driekwart van alle rupsen is.

Blijvend bruikbaar
Er zijn twee pakketten te koop die 60 en 100 euro kosten, afhankelijk van de dikte van de stam. Volgens Jeffrey is dat niet duur, maar duurzaam: de val kan blijvend worden gebruikt en alleen de zak moet worden vervangen. Ze geven een voorbeeld: Stel een buurt heeft bij een speeltuintje last dan lap je met elkaar het geld en kun je tenminste iets doen .

Ze realiseren zich dat mensen op basis van hun instructiefilmpje ook zelf alle onderdelen van de val kunnen kopen om die na te maken. Dat vinden ze prima, al vermoeden ze dat het lastiger zal blijken dan het lijkt. In hun pakketten zit ook een gebruiksaanwijzing.

Een schoolorganisatie in de Achterhoek heeft volgens hen al interesse laten blijken om de pakketten aan te schaffen. De twee hebben ook de minister een mail gestuurd met hun oplossing.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.