Het gaat hierbij om jongeren tussen de 18 en 27 jaar die niet (meer) in beeld zijn bij verschillende instanties. Ze zijn bijvoorbeeld door hun ouders uit huis gezet, verblijven ergens anders om de deurwaarder te ontlopen of zijn thuisloos en niet ingeschreven bij een daklozenloket.
Criminaliteit
Doordat ze niet ingeschreven staan, hebben ze geen recht meer op een aantal cruciale voorzieningen. Ze kunnen geen zorgverzekering afsluiten, uitkering aanvragen, geen baan aannemen en glijden zo ook sneller af naar de criminaliteit of de prostitutie , aldus PvdA-raadslid Deniz Dönmiz in schriftelijke vragen aan het college van B en W.
Adresbezoek
Landelijk gaat het om zo'n tienduizend jongeren. In Amsterdam gaan jongerenwerkers op adresbezoek als een jongere dreigt uitgeschreven te worden. Dit lijkt te helpen. Bij de helft van de adressen die zijn bezocht, hebben ze de jongeren teruggevonden. Ook de Nationale Ombudsman geeft aan dat gemeenten beter moeten kijken naar manieren om afglijden. Aan welke acties denkt het college in Enschede? , vraagt de PvdA-fractie zich af.
Mooie ambitie
Ondanks de zorgen over de hulp voor de jongeren ziet de PvdA wel 'dat het college een mooie ambitie heeft gesteld in samenwerking met het actieprogramma dak- en thuisloze jongeren'. Daarin moet elke jongere een aanspreekpunt krijgen, dat altijd in beeld blijft. De PvdA wil weten hoe het college dit denkt te realiseren en wanneer de raad geïnformeerd over de uitvoering van het programma.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay