In de wijk Transburg in Enschede zijn binnen een week twee woningen ontruimd. De verhuurder, de woningcorporatie Domijn, doet dat niet zomaar.
Wat de redenen van de huisuitzettingen zijn, kan Domijn uit oogpunt van privacy van betrokkenen niet zeggen. Op geruchten in de buurt als zou het gaan om illegale onderhuur aan meerdere personen, wordt dan ook niet ingegaan. "Maar je wordt niet zomaar uit je woning uitgezet", legt een woordvoerder uit.
"Een huisuitzetting is ingrijpend, dus wij zijn erop gericht om uitzetting te voorkomen." Huurders zijn bovendien wettelijk goed beschermd. "Er gaat een heel proces aan vooraf, waarin we altijd proberen om te bemiddelen en op die manier samen een oplossing te vinden. Iemand wordt pas uit huis gezet wanneer verschillende inspanningen niet hebben gewerkt en wanneer er een degelijk dossier ligt waar de rechter dan over beslist." Gemiddeld komt een huisuitzetting bij Domijn zo'n 25 keer per jaar voor. Dat aantal is al jaren stabiel.
Lik-op-stukbeleidEr zijn verschillende gronden waarop huisuitzetting plaats kan vinden, zoals overlast of huurachterstand. "Maar ook om hennepkweek. In dat geval hanteren wij een lik-op-stukbeleid en word je uit je huis gezet. Als er sprake is van overlast of huurachterstand, probeert Domijn eerst een oplossing te vinden. "Bij huurachterstand wachten we niet totdat de schulden opgelopen zijn, maar leggen we direct persoonlijk contact wanneer we een kleine achterstand signaleren."
Bij overlast wijst de corporatie op de eigen verantwoordelijkheid van de bewoner, vervult een bemiddelingsrol en werkt samen met partners als zorgpartijen en de politie. "Als blijkt dat er geen verbetering is en er voldoende bewijzen zijn vanuit de politie en omwonenden, dan leggen we het aan de rechter voor. Het is dan aan hem om te beoordelen of er over wordt gegaan tot huisuitzetting. Wij hebben daar geen invloed meer op."
Hulp
De mensen die uit huis gezet worden, worden niet aan hun lot overgelaten. "Op het moment dat wij naar de rechter gaan, weten alle hulppartijen al dat we dat gaan doen. De mensen krijgen dan altijd hulp van deze partijen. Welke partijen dat zijn verschilt per situatie, maar voorbeelden hiervan zijn Humanitas, het Leger des Heils en het wijkteam van de gemeente."
Samen met de twee andere Enschedese corporaties wordt ernaar gestreefd om mensen die in het verleden uit hun huis gezet zijn een nieuwe kans te geven. "Wel worden met deze mensen afspraken gemaakt die moeten voorkomen dat weer soortgelijke problemen ontstaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Lars Smook