Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Verboden toegang: Landgoed Het Stroot

426913 stroot

Een kijkje nemen op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Niet mag komen zelfs. Maar soms is onze nieuwsgierigheid niet te bedwingen en willen we meer weten van die ene speciale plek. In Verboden toegang nemen we je mee naar bijzondere locaties in onze stad en openen we deuren die meestal gesloten blijven. Deze keer: landgoed Het Stroot bij Enschede.

Arnold Enklaar, achterkleinkind van Gerrit Jan van Heek, ontvangt ons op zijn prachtige landgoed Het Stroot. Wie denkt het interieur van de eetzaal of de voorkamer van binnen te kunnen bewonderen, komt bedrogen uit. Die rommelige kamers hierbinnen, die merendeels aan restauratie toe zijn, zijn helemaal niet interessant , aldus Enklaar. Wat er gaande is in het voor publiek afgesloten natuurgebied achter de tuin, dat is veel boeiender.

60 hectare

Omdat het perceel zich uitstrekt over ruim 60 hectare stappen we bij de oprit in een oud barrel, de achterbank bezaaid met stro. Alles voor de dieren , licht Enklaar toe. En als we ongeveer 1 kilometer verderop uitstappen, wordt al snel duidelijk hoezeer zijn hart bij de natuur ligt.

We staan op een van de mooiere paden van het rondje Enschede, de wandel- en fietsroute die ons langs de betoverende Enschedese omgeving voert. Aan weerszijden van de route zien we bordjes die ons duidelijk maken om vooral op die paden te blijven, maar voor deze keer mogen we doen wat niet mag. We klimmen over het hek waarop een bordje met de woorden Rustgebied geen toegang is bevestigd.

Adembenemend
Als we het adembenemende natuurgebied in wandelen, waarbij we uitkijken dat onze voeten niet landen op de nog maar pas groeiende heide, vraagt hij hardop: Hoor je dat? Al die geluiden van auto s en ander verkeer in de verte? Het lawaai? Het is overal om ons heen. De natuur staat onder druk, terwijl we die juist zouden moeten koesteren.

Verdwenen planten
Enklaar vertelt over vroeger. Over de grote hoeveelheid zeldzame planten die hier groeiden, maar waarvan er steeds meer zijn verdwenen. Over het vennetje in het heidegebied, waar vroeger in de winter alle kinderen uit de buurt op schaatsten, terwijl het nu droog ligt. Over de wilde dieren, die steeds minder aanwezig zijn. Dieren hebben maar drie dingen nodig; voedsel, dekking en rust. En dat wil ik ze hier bieden , aldus Enklaar.

Hij helpt de natuur een handje door gras te maaien en heide terug te laten keren, door het vennetje uit te diepen, zodat er toch nog een laagje water blijft staan waarvan de reeën kunnen drinken. Ook plantte hij een naald- en loofbos, legde hij een akker met rogge aan en vergrootte hij het leefgebied van de reeën, vossen en dassen middels de aanleg van een ecoduct, waarmee twee leefgebieden met elkaar werden verbonden.

Drones
Wie zoveel moeite doet om de natuur haar gang te laten gaan, kan maar moeilijk bevatten dat kwajongens onlangs meermaals over hetzelfde hek klommen om zich uit te leven met hun drones. Als ik ze daarop aanspreek ontkennen ze de bordjes met verboden toegang te hebben gezien, maar die vlieger gaat natuurlijk niet meer op als ik ze daarna opnieuw aantref. Ze zullen het ongetwijfeld een mooi gebied vinden voor het uitproberen van hun speeltjes, maar het is zo jammer dat het leefgebied van het wild daarmee wordt verstoord.

Datzelfde geldt voor de herstelwerkzaamheden die zoutfabriek Akzo uit moest voeren aan de ondergrondse lekkages in een voormalige zoutwinlocatie. Vanzelfsprekend zijn de werkzaamheden noodzakelijk, maar ook dat brengt weer allerlei verkeer met zich mee.

Fazant
Toch is Enklaar optimistisch. Alle inspanningen om biodiversiteit aan te brengen in een verstedelijkt gebied lijken hun vruchten af te werpen. Vorige maand, toen ik samen met mijn vrouw een avondwandelingetje maakte door het gebied, zag ik ineens twee fazanten lopen, gevolgd door hun kroost. Daar kan ik intens gelukkig van worden. Een volgend doel heeft hij zich al gesteld. Het zou prachtig zijn als het lukt om de patrijs terug te brengen naar Het Stroot. Daar knapt meteen het hele landgoed van op.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.