Het ecoduct Oudste Grond wordt in opdracht van Rijkswaterstaat door uitvoerder BAM gerealiseerd. De faunapassage had nu al flink in de steigers moeten staan, maar een bouwstop gooide roet in het eten. In maart bepaalde de rechtbank in Zwolle dat de gemeente de geluidseffecten beter moest onderzoeken.
Zandwal
Omwonenden vrezen dat de tunnel van het ecoduct een toetereffect creëert en daardoor voor mee geluidsoverlast van verkeer op de A35 gaat zorgen. Ze vragen een zandwal, maar daar wil Rijkswaterstaat niet aan. Ze dienden daarop een zienswijze in tegen de vergunning.
De rechter bepaalde dat Rijkswaterstaat moest stoppen met bouwen, totdat een hoorzitting bij de gemeentelijke bezwarencommissie zou zijn afgerond. De gemeente kwam vlak voor die hoorzitting in april met een nieuw geluidsonderzoek op de proppen. De bezwarencommissie adviseerde de zienswijze ongegrond te verklaren.
Nieuwe rechtszaak
Inmiddels is het zes weken na de uitspraak , dus mag de bouw worden hervat. Deze zomer, ook tijdens de bouwvak, blijft onze aannemer aan het werk , laat een woordvoerster van Rijkswaterstaat weten. De planning is dat het ecoduct in maart 2020 is afgerond. Verkeershinder treedt voorlopig nog niet op.
Omwonenden hebben overigens een nieuwe voorziening aangevraagd bij de rechtbank Overijssel om de bouw stil te leggen. Het gaat ons niet zozeer om het ecoduct zelf, maar wel om geluidsoverlast , zegt Boekeloër Benny Valkenburg. Het enige dat we vragen is een simpele zandwal, maar Rijkswaterstaat wil daar niet over praten. We snappen het gewoon niet.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman