Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De rem moet erop bij AutoMaatje in Enschede en Almelo: €œWe begrijpen het niet €

426314 923600

De succesvolle vervoersdienst ANWB AutoMaatje is in twee Twentse gemeenten in de problemen geraakt. In Enschede is een klantenstop ingevoerd. Almelo is deze week helemaal gestopt. We begrijpen het niet. AutoMaatje is een goedkoper alternatief dan Regiotaxi.

Almelo Sociaal is woensdag gestopt met AutoMaatje in de stad. Het komt erop neer dat de gemeente de belangenorganisatie heeft teruggefloten. Secretaris Theo Zijlstra: Wij moeten ons richten op onafhankelijke cliëntondersteuning en collectieve belangenbehartiging. De financiering is volgens de lokale overheid niet bedoeld voor een initiatief als AutoMaatje.

Het spijt Zijlstra enorm. We beginnen in april. Er waren al tweehonderd ritten gemaakt. Met een club zeer gedreven chauffeurs. Volgens de ANWB zijn dat in die korte tijd fantastische cijfers. De ANWB faciliteert de dienst al voor tientallen gemeenten in Nederland, maar dan zegt de gemeente dat er geen businesscase is, waaruit het grote succes blijkt.

AutoMaatje is een dienst waarbij vrijwillige chauffeurs tegen een geringe onkostenvergoeding (30 cent per gereden kilometer) minder mobiele inwoners van a naar b brengen. Het is bedoeld voor mensen die zelf geen vervoer hebben, dat niet kunnen regelen en ook niet met openbaar vervoer kunnen.

Behalve in Almelo en Enschede is AutoMaatje in de regio actief in Winterswijk, Haaksbergen, Oldenzaal, Losser en Twenterand. In Tubbergen, Hellendoorn en Hof van Twente worden nieuwe afdelingen opgericht.

Vliegende start
In Enschede is de hulpdienst, net als Almelo, na een vliegende start in juli 2018 ook in de problemen geraakt. We zijn geëxplodeerd , zegt Theo Jongman. De beroepskracht van Alifa Welzijn Ouderen, waar AutoMaatje is ondergebracht, noteerde alleen al in de maand mei 477 ritten. Als wij niets doen, groeien we door naar duizend ritten per maand.

De groeistuip dreigt de vrijwilligersdienst lam te leggen. Bij Alifa zijn zes ritbemiddelaars actief. Een zevende vrijwilliger is coördinator. Hij werkt 50 tot 60 uur in de week. Al langere tijd. Dat gaat niet meer zo. Wij hebben een klantenstop ingesteld, omdat we willen dat de gemeente geld investeert in een betaalde kracht.

Maar dat laatste gebeurt niet. De gemeente Enschede moet behoedzaam omgaan met de spaarzame middelen die ze heeft, zegt woordvoerder Ilse Hoekstra. Jongman betreurt dat. De dienst voorziet volgens hem in een grote behoefte. Sinds de klantenstop in mei is ingevoerd, hebben zich tachtig nieuwe klanten gemeld. Ze staan op een wachtlijst.

Veel klanten van AutoMaatje hebben ook een indicatie voor de Regiotaxi. Daarvoor betaalt de gemeente de commerciële prijs van taxibedrijven. Maar wij zijn veel goedkoper. Om uiteenlopende redenen, reizen veel van onze klanten ook liever via AutoMaatje. Wij merken dat de gemeente minder indicaties afgeeft sinds wij bestaan. Ze willen meer toe naar vervoer via Regiotaxi voor wie dat echt nodig heeft. Waarom faciliteren ze onze dienst dan niet beter , vraagt hij zich af.

Tijd voor een praatje
Niet alleen in Enschede loopt AutoMaatje tegen haar grenzen aan. In Oldenzaal moest coördinator Karin Lubbers recent voor de eerste keer nee verkopen aan een klant. Er was op dat moment geen chauffeur beschikbaar. Oldenzaal begin in juli 2018. Na een half jaar waren duizend ritten verreden. In 2019 noteerde Lubbers tot nog toe 1224 ritten. Het aantal chauffeurs (nu 35) groeit niet evenredig mee.

Wij zijn aan het werven , zegt Lubbers. Ze zegt dat veel klanten bewust kiezen voor AutoMaatje, als alternatief voor de Regiotaxi. Ik wil niet denigrerend doen over de commerciële chauffeurs. Maar die hebben een strak schema. Onze vrijwilligers hebben tijd voor een praatje.

En voor service. Aafke Beldman(87) is klant van AutoMaatje in Enschede. Ze vertelt dat ze acht ritten per maand minder aanvraagt bij de Regiotaxi, sinds vrijwilliger Willem Gortemuller haar rijdt. Hij brengt me altijd naar de bingo. Dan ben ik op tijd. De Regiotaxi kwam soms te laat of helemaal niet opdagen. Gortemuller rijdt gemiddeld vier ritten per week. Ik heb daar veel lol in. Als het moet, draag ik de boodschappen mee naar binnen. We drinken samen een kop koffie. Soms ben ik de enige die iemand ziet op een dag.

Gortemuller runde jarenlang studentencafé San Remo in Enschede. Nadat hij de zaak van de hand deed, zocht hij een nieuwe hobby. Hij maakt deel uit van een divers samengestelde chauffeurspool. Van oud-vrachtwagenchauffeurs tot onderwijzers en oud-verpleegkundigen. De laatsten rijden soms ritten naar het ziekenhuis. Als de klant het fijn vinden, gaan ze mee naar binnen. Af en toe tot in de spreekkamer , zegt Jongman.

Rolstoelvervoer
De ANWB zette AutoMaatje op om minder mobiele mensen in staat te stellen mee te blijven doen in de samenleving. Kennis, software, begeleiding, training en materiaal worden gratis ter beschikking gesteld. Welzijnsorganisaties in gemeenten kunnen de service zo snel en zonder grote investering opzetten.

Vrijwilligers moeten geen werk van de Regiotaxi overnemen, zegt wethouder Anja Prins. De Losserse bestuurder is binnen Samen14 verantwoordelijk voor de vervoersvorm. Regiotaxi houdt zich vooral bezig met (rolstoel)vervoer de dagbesteding of naar speciaal onderwijsscholen, benadrukt Prins. Sociaal vervoer is een relatief klein deel van hun werk. Als klanten kiezen voor AutoMaatje omdat dat bevalt, dan mag dat. Maar wij sturen daar niet op.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.