Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Plannen voor één schoolgebouw per wijk in Enschede

425652 school1

Het onderwijs in Enschede staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Er worden plannen gesmeed die moeten leiden tot een forse, maar noodzakelijke inkrimping van het aantal schoolgebouwen in de stad.

Veel scholen in Enschede voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het achterstallig onderhoud van 83 onderwijspanden in de stad bij elkaar opgeteld, bedraagt 116 miljoen euro. Omdat het bouwjaar van het merendeel van de scholen dateert van voor 1980 - en technisch gezien dus is afgeschreven - moeten er nieuwe scholen worden gebouwd. Daarvoor is in theorie een astronomisch bedrag van meer dan 400 miljoen euro nodig.

Creatief
Ondanks dat dergelijke investeringen over veertig jaar kunnen worden uitgesmeerd, is dat geld er niet op de korte of middellange termijn. Enschede moet dus creatief zijn en gaat gefaseerd nieuwe, toekomstbestendige gebouwen neer te zetten. Die gebouwen zullen verschillende scholen wel met elkaar moeten delen.

Huisvestingsplan
Direct na de zomervakantie gaat de gemeente met besturen uit het primair en voortgezet onderwijs om tafel voor een onderwijshuisvestingsplan. Daarin staat waar en in welke volgorde nieuwe scholen worden gebouwd. Het Stedelijk Lyceum heeft al een aanvraag voor nieuwbouw ingediend. Het gebouw van Innova aan de Hofstedeweg (bouwjaar 1957) voldoet niet meer aan de eisen. Andere scholen volgen als het huisvestingsplan klaar is.

Steenworp afstand

Het idee is grofweg dat elke wijk één schoolgebouw krijgt dat energieneutraal is en aan alle eisen voldoet. Op Twekkelerveld zitten vier scholen op een steenworp afstand van elkaar , zegt beleidsadviseur Elise Harink-Kruiper van de gemeente Enschede.

Het is logisch om op een van deze locaties een nieuw schoolgebouw neer te zetten. Of misschien wel een nieuwe locatie te zoeken. Een samengaan van obs Het Twekkelerveld (Consent), de Paulusschool (SKOE), De Zevenster (VCO) en de Noorderkroon (Athena) is een extra uitdaging omdat het verschillende schoolbesturen betreft.

Eigen identiteit
Maar het gaat alleen om hetzelfde gebouw. De scholen behouden hun eigen naam en identiteit. Daar zijn al voorbeelden van in de stad, zoals aan de Veldhoflanden.

Dat het pand van obs Het Twekkelerveld 'pas' twintig jaar oud is, doet er niet toe. "Als een school een vrij nieuw gebouw heeft, maar het van belang is dat deze wordt meegenomen in de nieuwbouw, dan doen we dat." Schoolbesturen dragen zelf 8,5 procent bij in de bouwkosten. Dat mag alleen als de investering wordt terugverdiend, zoals met zonnepanelen of onderhoudsvriendelijke vloeren.

Investeren
De afgelopen jaren was er sprake van een investeringsstop bij de gemeente. Verantwoordelijkheden voor groot onderhoud liggen sinds 2015 bij schoolbesturen, maar zij hebben daar vaak geen middelen voor.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor nieuwbouw, maar zijn tegelijkertijd gekort op budget dat zij van het rijk kregen. Omdat 90 procent van het budget opgaat aan vaste lasten (zoals afschrijvingen), heeft Enschede jarenlang alleen geld gehad om onveilige situaties te repareren. Achterstallig onderhoud heeft zich opgestapeld en nu is ingrijpen noodzakelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.