Verkeer
Stuur appje
Zoek

Overlast eikenprocessierups in Twente verdrievoudigd

Het gaat nog jaren duren voordat er een manier is gevonden om de eikenprocessierups grondig te lijf te gaan. Tot die tijd is het voor gemeenten onmogelijk om de overlast weg te nemen. Dat zegt bomenexpert Jacques van den Hof van de gemeente Enschede.

Wie dacht dat het vorig jaar al extreem was met de eikenprocessierups, ziet dit jaar de overtreffende trap. De plaagdruk van de rups is verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, melden gemeenten en deskundigen. In Oldenzaal bijvoorbeeld kwamen in een week tijd evenveel meldingen binnen als heel vorig jaar. En Enschede kreeg al meer dan 2000 meldingen, tegen 1050 in heel vorig jaar. Dat aantal gaat nog flink oplopen, verwacht Jacques van den Hof, omdat het nog vroeg in het rupsenseizoen is.

Een oplossing is er niet. Behalve het wegzuigen van de nesten, om ervoor te zorgen dat de brandharen van de rups niet langer overlast in de vorm van jeuk of irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Maar ook dat wegzuigen is dit jaar lastiger dan voorgaande jaren, zegt Van den Hof. De rupsen zijn dit jaar ook dagactief. Normaal gaan ze s avonds op pad, naar de top of onderkant van de boom. Overdag zitten ze dan in hun nest en kun je het hele nest wegzuigen. Dit jaar lopen ze ook overdag buiten het nest en dat maakt het moeilijker om ze allemaal weg te krijgen.

De gemeente Enschede heeft niet voor preventieve bestrijding gekozen, omdat een bestrijdingsmiddel niet alleen de eikenprocessierups aanpakt maar ook dodelijk kan zijn voor andere insecten die in eiken leven. Daardoor zit je met de Wet natuurbeheer, die voorschrijft dat bepaalde soorten beschermd moeten worden. Bovendien krijg je ook met die bestrijding niet alle nesten weg en moet je alsnog gaan zuigen.

Verschillende gemeenten en andere boomeigenaren kiezen wel voor die preventieve bestrijding. Met resultaat. Op de grens van Borne en Hengelo bijvoorbeeld, aan de Europalaan, staan eiken op grond van de provincie Overijssel. Die zijn aan het begin van het voorjaar behandeld door Grootgroener uit Almelo. In ongeveer een op de vier bomen zitten daar rupsen. Iets verderop, zowel op grond van Borne als Hengelo, zitten alle eiken vol met nesten. Zelfs een bushokje zit vol met rupsen. Hier zijn de bomen niet behandeld. Volgens Grootgroener is dankzij de preventieve bestrijding de overlast met zeker 85 procent teruggedrongen.

Een andere oplossing is er nog niet. Later dit jaar is er een symposium waarop alle gemeenten, provincies en deskundigen samenkomen. Van den Hof hoopt dat daar gesproken wordt over een landelijke aanpak van de rups. Maar dan nog ben je jaren verder voordat je dit onder de duim hebt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.