Veel steden en dorpen hebben tegenwoordig een Repair Café. Het fenomeen is zo'n tien jaar geleden gestart in Amsterdam. Hengelo heeft al zo'n zes jaar een eigen Repair Café. De bijeenkomsten worden iedere maand afwisselend gehouden in Techniekmuseum Oyfo en Wijkcentrum de Tempel in de Kasbah. De gedachte achter het initiatief is niet alleen zorgen voor een duurzamere wereld en een kleinere afvalberg, maar ook dat de iemand leert om zelf iets te repareren.
(Foto: Koen Francken)
Positieve reacties"We krijgen veel positieve reacties," zegt Nicolette Nijhuis, één van de organisatoren. "Mensen zijn vaak trots als ze met een gerepareerd toestel weer naar huis kunnen." Inmiddels kijken ze bij het Repair Café niet meer op van spullen waarmee mensen allemaal komen aanzetten: Fietsen, lampen, koffiezetapparaten, naaimachines, grastrimmers, je kunt het zo gek niet bedenken of het is weleens gerepareerd. Vaak kleine apparaten, soms wat groter. Zo komt er weleens iemand binnen met een vaatwasser of een wasmachine op een steekwagen. Dat laatste is geen enkel probleem. Als mensen het mee krijgen, dan zijn ze welkom.
Een tweede levenGerhard Riphagen, één van de ruim 20 vrijwilligers, helpt om kapotte apparaten weer op te lappen. "Iets repareren is altijd al mijn liefhebberij geweest," zegt de gepensioneerde wiskundedocent. "Het mooie vind ik dat je dingen, waarvan mensen denken dat ze afgeschreven zijn, toch een tweede leven kan geven. Kleine problemen oplossen is toch echt wel mijn ding, daar word ik heel blij van."
De ArduinofoonHet Repair Café heeft ook bijzondere projecten. Zo is eerder dit jaar een Arduinofoon gemaakt. Dit is een oude PTT telefoon die is omgebouwd tot mini-jukebox met behulp van een Arduino Uno microcontroller en een MP3 speler. Als je de hoorn van de haak neemt hoor je de kiestoon en als je daarna een nummer kiest tussen de 0 en de 9 hoor je vervolgens een muziekje. In mei heeft het Repair Café Hengelo de Arduinofoon uitgereikt aan 't Gerbrand, een huis van Carintreggeland Huis in Klein Driene. Daar staat de telefoon in een zithoek van een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners van het verpleeghuis. Zij kunnen het apparaat gebruiken en horen muziek uit de jaren vijftig. Bewoners kennen de telefoon met de draaischijf nog van vroeger en de muziek van weleer haalt herinneringen op.
Gratis toegankelijk voor iedereenIedereen is welkom in het Repair Café om te kijken of een kapot apparaat nog gemaakt kan worden. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar na een geslaagde reparatie wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd. Het eerstvolgende Repair Café is op zaterdag 13 juli in Wijkcentrum de Tempel van 10:00 - 13:00 uur.
Het Repair Café heeft veel vrijwilligers, maar kan altijd nieuwe mensen gebruiken die handig zijn met techniek en willen helpen met het repareren van spullen. Vind je het leuk vinden om mensen te helpen en ze enthousiast naar huis te sturen met een gemaakt apparaat? Meld je dan aan. Dit kan via:
repaircafehengelo.nl.
Is jouw club volgende week de Club van de Week? Schrijf nu in via: hengelo.1twente.nl