Fractievoorzitter Annelies Futselaar wil van de burgemeester precies weten hoe hij vanuit zijn zorgplicht denkt over het feit dat het Enschedese beleid voor huishoudelijke hulp nog altijd niet voldoen aan de wet.
Hoogste rechter
Sinds februari weet de gemeente Enschede zeker dat het thuishulpbeleid in strijd is met de wet. De hoogste rechter oordeelde dat een beschikking voor thuishulp ten onrechte geen urenplan bevatte, maar slechts was gebaseerd op het begrip schoon en leefbaar huis .
Sindsdien zou de gemeente alle ontvangers van thuishulp moeten voorzien van een urenplan, in ieder geval de nieuwe beschikkingen. Maar dat gebeurde niet. Een thuishulpcliënt krijgt pas een urenindicatie als hij of zij bereid is juridische stappen te nemen.
Zorgplicht
Maandag 13 mei wilden SP en EnschedeAnders met een motie afdwingen dat alle indicaties per direct aan de eisen moeten voldoen. Ik denk dat we die toezegging moeten doen. Anders handelen we in strijd met de wet en dat willen we hier niet , zei burgemeester Onno van Veldhuizen toen hij de discussie onderbrak.
Hij sprak wethouder Niels van den Berg, die nog een aantal weken respijt wilde, daarmee tegen. De lezing van ingewijden is dat de burgemeester tijdens zijn interruptie niet sprak als vertegenwoordiger van het college van B en W, maar vanuit zijn rol als hoeder van de zorgplicht.
Per 1 juli een urenplan
Afgelopen maandag zei Van den Berg in de commissievergadering, na nieuwe vragen van SP en EnschedeAnders, dat sinds 13 mei alle nieuwe ontvangers van huishoudelijke hulp inderdaad een indicatie in uren krijgen.
Woensdag werd in een raadsbrief uitgelegd dat de uitspraak van de wethouder niet juist was. De gemeente wil pas met ingang per 1 juli een urenplan toevoegen aan de thuishulpindicaties. De SP heeft de brief als bespreekstuk op de politieke agenda gezet.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gezienus Bruining