Als het aan minister Hugo de Jonge ligt, gaan thuiszorgaanbieders niet alleen s nachts samenwerken, maar ook overdag. Hij pleit voor één wijkverpleegkundig team per wijk. Dat laatste ligt behoorlijk complex, zegt directeur wijkverpleging Erik Vuurboom van ZorgAccent.
Ik zie dat op korte termijn nog niet gebeuren. Wij werken overdag al zeer wijkgericht. Onze teams hebben kantoren in de wijk en zijn daar goed bekend. Dat functioneert goed. Zolang er voldoende personeel rondloopt, is dat systeem houdbaar.
Maar capaciteitsproblemen kunnen dwingen tot samenwerking. Zeker in de zomer is dat een optie. Wijkverpleegkundigen gaan op vakantie. Dat moeten ze vooral doen, want daar hebben ze recht op. Maar de zorg moet doorgaan. Een oplossing kan zijn dat in een wijk bijvoorbeeld twee in plaats van vijf thuiszorgaanbieders de zorg samen uitvoeren , aldus de woordvoerder van Menzis.
Een voorwaarde voor samenwerking is dat wijkverpleegkundigen meer uniform werken. Om de gezamenlijke nachtzorg goed te regelen, krijgen cliënten van TMZ, Carintreggeland en ZorgAccent (in Hengelo en omgeving, Almelo, Twenterand, Wierden, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen) allemaal een nieuw sleutelkastje aan de voordeur.
Volgens Erik Vuurboom van ZorgAccent zijn 9.000 kastjes besteld. Na de zomer worden de eerste geleverd. Nu hebben thuiszorgaanbieders allemaal hun eigen kastje. Gezamenlijk gebruik is niet mogelijk.
Vuurboom legt uit dat de nieuwe toegangskluisjes zijn voorzien van het politiekeurmerk. De wijkverpleegkundige toetst een code in om het sleutelkastje te openen. Deze vrije toegang is nodig als een cliënt bijvoorbeeld op het alarm heeft gedrukt.
Kastjes
De eigen bijdrage voor de nachtzorg gaat omhoog vanwege de nieuwe deurkastjes. Ouderen met een indicatie voor zorg betalen ongeveer 16 euro per maand. Zonder indicatie wordt dat mogelijk 30 euro.
Dit zijn voorlopige bijdragen , benadrukt Erik Vuurboom. Er is kritiek op de hogere prijs van 360 euro per jaar voor mensen zonder indicatie. Wij hebben daar begrip voor. Maar het punt is dat de kastjes tot nog toe door de zorgaanbieders zijn betaald. Mensen krijgen straks voor dat bedrag een kastje en een alarmtoestel.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: erik vuurboom zorgaccent