Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Berisping voor kandidaat-notaris Enschede die ook handelde in onroerend goed

418476 hammer 802303 960 720

De tuchtrechter heeft een kandidaat-notaris uit Enschede berispt voor het structureel handelen in onroerend goed. Zijn aankopen werden afgehandeld op het notariskantoor waar hij in dienst was. Soms deed hij dat ook helemaal zelf. Bovendien maakte hij misbruik van de Nationale Hypotheek Garantie.

De Kamer voor het Notariaat heeft woensdag uitspraak gedaan in de zaak die was aangespannen door het Bureau Financieel Toezicht (BFT). De kandidaat-notaris van het kantoor Huiskes Notariaat in Enschede heeft volgens de Kamer het vertrouwen in het notariaat geschaad. Een berisping is de op een na laagste tuchtstraf in het notariaat.

In strijd met de wetHij kocht soms met anderen twintig panden om die te verhuren. Dat is in strijd met de wet op het Notarisambt die zegt: Het is de notaris verboden, rechtstreeks of middellijk, te handelen en te beleggen in registergoederen .

BFT onderzocht zes transacties nader waarbij de kandidaat ervan werd verdacht niet alleen de (gedeeltelijke) koper te zijn geweest, maar ook de behandelend notaris. Volgens BFT had hij vijf keer dubbele petten op.

De tuchtrechter stelt hierover dat niet zeker is dat de kandidaat in alle vijf gevallen de behandelaar van het dossier was. Bij de aankoop van de Wethouder Gerbertstraat 24 en 26 was hij dat wel. Ter zitting heeft de verdachte toegegeven dat het beter was geweest als een ander notariskantoor de zaken had behandeld.

Bij de aankoop van twee woningen heeft hij om een voordelige financiering te verkrijgen gebruik gemaakt van de Nationale Hypotheek Garantie. Een koper kan daar alleen van profiteren als hij zelf de bewoner wordt. Dat was in het geval van Hanenberglanden 48 en 276 niet het geval.

Ontslag
Na onderzoek en vragen van Tubantia diende de kandidaat-notaris zijn ontslag in per 15 mei. BFT zette de tuchtzaak desondanks door omdat de Enschedeër wellicht in de toekomst weer als notaris aan de slag wil. Ook tegen zijn werkgever heeft BFT een tuchtzaak aangespannen. Wanneer daarin uitspraak wordt gedaan is onbekend.

De kandidaat-notaris was bij zijn aantreden ook bestuurder bij meerdere zorgbureaus, blijkt bij de Kamer van Koophandel. Hij meldde deze nevenfuncties niet in het notarisregister, omdat ze destijds al zouden zijn beëindigd. Ook leende hij in 2016 geld van het in opspraak geraakte zorgbureau Samen Sterk, dat van zijn schoonvader is.

4 miljoen euro

De jonge kandidaat-notaris kocht, soms samen met anderen, voor 4 miljoen euro panden in Enschede en Zutphen. Zijn werkgever tekende alle aktes over onroerend goed en bijbehorende hypotheken. De aankopen werden volgens de kandidaat-notaris betaald uit de waardestijging van eerder verworven onroerend goed. Zijn werkgever had daarover nooit twijfels.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.